Puszysty biszkopt, krem ciasteczkowy i frużelina owocowa to pomysł na przepyszny torcik. Szybki w wykonaniu i do tego bardzo smaczny. Poradzi sobie z nim nawet osoba początkująca.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na tort o śr. 18cm
BISZKOPT:
5 białek
5 żółtek
4 łyżki oleju
180 g drobnego cukru
140 g mąki tortowej
35 g mąki ziemniaczanej
PONCZ:
1/2 szklanki wody przegotowanej
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki cukru
KREM OREO:
130 ml śmietanki 36% (mocno schłodzonej)
150 g mascarpone (schłodzonego)
3 łyżki cukru pudru
5 ciastek oreo
KREM ŚMIETANKOWY:
100 ml śmietanki 36% schłodzonej
50 g mascarpone schłodzonego
1 łyżka cukru pudru
FRUŻELINA:
70 g owoców leśnych świeżych lub mrożonych
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki żelatyny+1 łyżka zimnej wody do napęcznienia
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej+ 2 łyżki wody
KREM MAŚLANY DO OBŁOŻENIA:
80 g miękkiego masła
30 g cukru pudru
120 g mascarpone
POLEWA CZEKOLADOWA:
60 g śmietanki 30%
30 g czekolady gorzkiej
20 g czekolady mlecznej
DO PRZEŁOŻENIA:
kilka owoców borówek świeżych lub mrożonych
do dekoracji toru: borówki i truskawki świeże
pokruszone oreo do obsypania dołu
1.Biszkopt: białka ubić na sztywno.
Dodawać stopniowo cukier, ubijać do jego całkowitego rozpuszczenia się. Dodać żółtka wymieszane z olejem i wymieszać do połączenia. Mąki przesiać w dwóch turach i wymieszać ręcznie do połączenia. Masę wylać do rantu wyłożonego papierem do pieczenia i piec w 165 stopniach góra-dół 35-40 min. do tzw. suchego patyka. Po upieczeniu wystudzić na kratce i przekroić na trzy blaty.
2.Frużelina: Wodę wymieszać z mąką. Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, owoce przełożyć do garnka i zagotować z cukrem i sokiem z cytryny. Do owoców dodać mieszankę mąki i wody, wymieszać i zagęścić. Wyłączyć palnik, dodać żelatynę i rozpuścić ją w masie. Całość wystudzić.
3.Krem oreo: 1/2 ciastek zmielić na pył. Drugą część połamać na kawałki. Śmietankę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na sztywno. Włożyć połamane ciastka do kremu.
4.Krem śmietankowy: wszystkie składniki włożyć do miski i ubić na sztywno.
5.Na podkład położyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć go. Wyłożyć krem oreo. Poukładać owoce i wcisnąć je lekko w krem. Nałożyć kolejny blat biszkoptu, nasączyć go, wyłożyć 1/2 kremu śmietankowego i frużelinę nałożyć resztę kremu. Położyć ostatni blat biszkoptu. Tort schłodzić przez noc w lodówce.
6.Następnego dnia miękkie masło ubić na puszystą białą masę. Dodać cukier puder i wymieszać dokładnie. Pod koniec dodać mascarpone w temp. pokojowej i całość połączyć na jednolitą masę. Dodać barwnik spożywczy lub wybielacz.
7.Pierwszą warstwę tynku nałożyć dość cienko, wygładzić i wstawić tort na godzinę do lodówki. Następnie nałożyć drugą nieco grubszą warstwę i wygładzić. Od dołu podsypać tort zmielonymi ciastkami. Tort dobrze schłodzić.
8.Śmietankę podgrzać, ale nie zagotować. Dodać czekolady i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Wystudzić do momentu, aż masa będzie powoli gęstniała. Przed polaniem na tort sprawdzić gęstość dripu na szklance: jeśli będzie zastygnąć można polać łyżeczką brzegi tortu tak, aby sople powoli spływały i zastygały na torcie. Rozsmarować polewę na górze tortu i ułożyć owoce do dekoracji.
Komentarze