Tort oreo

2.88 (8 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Puszysty biszkopt, krem ciasteczkowy i frużelina owocowa to pomysł na przepyszny torcik. Szybki w wykonaniu i do tego bardzo smaczny. Poradzi sobie z nim nawet osoba początkująca.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na tort o śr. 18cm
    BISZKOPT:
    5 białek
    5 żółtek
    4 łyżki oleju
    180 g drobnego cukru
    140 g mąki tortowej
    35 g mąki ziemniaczanej

    PONCZ:
    1/2 szklanki wody przegotowanej
    sok z 1/2 cytryny
    2 łyżki cukru

    KREM OREO:
    130 ml śmietanki 36% (mocno schłodzonej)
    150 g mascarpone (schłodzonego)
    3 łyżki cukru pudru
    5 ciastek oreo

    KREM ŚMIETANKOWY:
    100 ml śmietanki 36% schłodzonej
    50 g mascarpone schłodzonego
    1 łyżka cukru pudru

    FRUŻELINA:
    70 g owoców leśnych świeżych lub mrożonych
    1 łyżka cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    1/2 łyżeczki żelatyny+1 łyżka zimnej wody do napęcznienia
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej+ 2 łyżki wody

    KREM MAŚLANY DO OBŁOŻENIA:
    80 g miękkiego masła
    30 g cukru pudru
    120 g mascarpone

    POLEWA CZEKOLADOWA:
    60 g śmietanki 30%
    30 g czekolady gorzkiej
    20 g czekolady mlecznej

    DO PRZEŁOŻENIA:
    kilka owoców borówek świeżych lub mrożonych
    do dekoracji toru: borówki i truskawki świeże
    pokruszone oreo do obsypania dołu
Wystaw ocenę:

2.88 (8 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort oreo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubić na sztywno.
    Dodawać stopniowo cukier, ubijać do jego całkowitego rozpuszczenia się. Dodać żółtka wymieszane z olejem i wymieszać do połączenia. Mąki przesiać w dwóch turach i wymieszać ręcznie do połączenia. Masę wylać do rantu wyłożonego papierem do pieczenia i piec w 165 stopniach góra-dół 35-40 min. do tzw. suchego patyka. Po upieczeniu wystudzić na kratce i przekroić na trzy blaty.
  • 2. Frużelina: Wodę wymieszać z mąką. Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, owoce przełożyć do garnka i zagotować z cukrem i sokiem z cytryny. Do owoców dodać mieszankę mąki i wody, wymieszać i zagęścić. Wyłączyć palnik, dodać żelatynę i rozpuścić ją w masie. Całość wystudzić.
  • 3. Krem oreo: 1/2 ciastek zmielić na pył. Drugą część połamać na kawałki. Śmietankę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na sztywno. Włożyć połamane ciastka do kremu.
  • 4. Krem śmietankowy: wszystkie składniki włożyć do miski i ubić na sztywno.
  • 5. Na podkład położyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć go. Wyłożyć krem oreo. Poukładać owoce i wcisnąć je lekko w krem. Nałożyć kolejny blat biszkoptu, nasączyć go, wyłożyć 1/2 kremu śmietankowego i frużelinę nałożyć resztę kremu. Położyć ostatni blat biszkoptu. Tort schłodzić przez noc w lodówce.
  • 6. Następnego dnia miękkie masło ubić na puszystą białą masę. Dodać cukier puder i wymieszać dokładnie. Pod koniec dodać mascarpone w temp. pokojowej i całość połączyć na jednolitą masę. Dodać barwnik spożywczy lub wybielacz.
  • 7. Pierwszą warstwę tynku nałożyć dość cienko, wygładzić i wstawić tort na godzinę do lodówki. Następnie nałożyć drugą nieco grubszą warstwę i wygładzić. Od dołu podsypać tort zmielonymi ciastkami. Tort dobrze schłodzić.
  • 8. Śmietankę podgrzać, ale nie zagotować. Dodać czekolady i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Wystudzić do momentu, aż masa będzie powoli gęstniała. Przed polaniem na tort sprawdzić gęstość dripu na szklance: jeśli będzie zastygnąć można polać łyżeczką brzegi tortu tak, aby sople powoli spływały i zastygały na torcie. Rozsmarować polewę na górze tortu i ułożyć owoce do dekoracji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oreo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować