Składniki na masę
6 jajek
1,5 szklanki cukru
3 kostki masła po 200 g
Dodatkowo
1 puszka brzoskwiń w syropie
1,5 szklanki malin ( u mnie mrożone)
1,5 szklanki jagód ( u mnie mrożone)
Pokruszone herbatniki do obsypania tortu
Poncz do nasączenia
Syrop z brzoskwiń
2 łyżki spirytusu
Tort o smaku jagodowo - brzoskwiniowo - malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Żółtka oddziel od białek.
Białka ubij na sztywno z cukrem dodaj żółtka, olej oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 26 cm. Piecz około 25 minut w temperaturze 180st.
Po wystudzeniu przekrój na trzy części.
Masa
Żółtka oddziel od białek
Białka ubij na sztywno z cukrem dodaj żółtka, misę z masą jajeczną umieść na garnku z wrzącą wodą ubijaj nad garnkiem na małych obrotach do rozpuszczenia się cukru.
Zdejmij masę i cały czas mieszaj aż do całkowitego wystygnięcia żeby się nie zważyła.
Miękkie masło utrzyj na puszystą masę, dodaj małymi strumieniami, cały czas ubijając masę jajeczną. Utrzyj puszysty krem.
Podziel na 3 części. Odłóż 3 łyżki do dekoracji.
Brzoskwinie z puszki odsącz na sicie.
Do pozostałego syropu dolej spirytus.
Odsączone brzoskwinie pokrój w kostkę.
Jagody i maliny rozmrażamy na sicie następnie przecieramy przez sito.
Do jednej części masy dodajemy pokrojone brzoskwinie, do drugiej przetarte jagody, do trzeciej przetarte maliny.
Pierwszy blat biszkoptu nasącz syropem z brzoskwiń i wyłóż masę jagodową, przykryj drugim plackiem, nasącz i wyłóż masę brzoskwiniową, przykryj ostatnim blatem biszkoptu, nasącz i wyłóż masę malinową.
Wierzch i boki posmaruj masą malinową boki tortu obsyp pokruszonymi herbatnikami.
Wierzch udekoruj według własnego uznania za pomocą rękawa cukierniczego.
Tort wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
Komentarze