Tort o smaku jagodowo - brzoskwiniowo - malinowym

5 (3 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Bardzo smaczny tort z masami owocowymi, nasączony syropem z brzoskwiń z dodatkiem spirytusu.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na biszkopt

    6 jajek
    1 szklanka cukru
    6 łyżek oleju
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 szklanki mąki

    Składniki na masę
    6 jajek
    1,5 szklanki cukru
    3 kostki masła po 200 g

    Dodatkowo
    1 puszka brzoskwiń w syropie
    1,5 szklanki malin ( u mnie mrożone)
    1,5 szklanki jagód ( u mnie mrożone)
    Pokruszone herbatniki do obsypania tortu

    Poncz do nasączenia
    Syrop z brzoskwiń
    2 łyżki spirytusu
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Tort z owocami

Tort o smaku jagodowo - brzoskwiniowo - malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Żółtka oddziel od białek.
    Białka ubij na sztywno z cukrem dodaj żółtka, olej oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 26 cm. Piecz około 25 minut w temperaturze 180st.
    Po wystudzeniu przekrój na trzy części.

    Masa
    Żółtka oddziel od białek
    Białka ubij na sztywno z cukrem dodaj żółtka, misę z masą jajeczną umieść na garnku z wrzącą wodą ubijaj nad garnkiem na małych obrotach do rozpuszczenia się cukru.
    Zdejmij masę i cały czas mieszaj aż do całkowitego wystygnięcia żeby się nie zważyła.

    Miękkie masło utrzyj na puszystą masę, dodaj małymi strumieniami, cały czas ubijając masę jajeczną. Utrzyj puszysty krem.
    Podziel na 3 części. Odłóż 3 łyżki do dekoracji.

    Brzoskwinie z puszki odsącz na sicie.
    Do pozostałego syropu dolej spirytus.
    Odsączone brzoskwinie pokrój w kostkę.
    Jagody i maliny rozmrażamy na sicie następnie przecieramy przez sito.

    Do jednej części masy dodajemy pokrojone brzoskwinie, do drugiej przetarte jagody, do trzeciej przetarte maliny.

    Pierwszy blat biszkoptu nasącz syropem z brzoskwiń i wyłóż masę jagodową, przykryj drugim plackiem, nasącz i wyłóż masę brzoskwiniową, przykryj ostatnim blatem biszkoptu, nasącz i wyłóż masę malinową.
    Wierzch i boki posmaruj masą malinową boki tortu obsyp pokruszonymi herbatnikami.
    Wierzch udekoruj według własnego uznania za pomocą rękawa cukierniczego.
    Tort wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (169 ocen)

Zdobywca nagrody

Tort o smaku cappuccino

To może cię zainteresować