Tort o smaku cappuccino

4.49 (169 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Delikatny i prosty w przygotowaniu tort śmietanowy o smaku cappuccino.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na biszkopt-tortownica 24 cm:
    6 jajek
    6 łyżek mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2/3 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
    100 ml wody
    100 ml oleju

    Na masę cappuccino
    1 l śmietanki 36%
    70 g kawy cappuccino w proszku
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    1/3 szklanki gorącej wody

    Na poncz:
    200 ml rozpuszczonej kawy cappuccino

    Ponad to:
    cukrowe srebrne kuleczki
    30 g czekolady z ciasteczkami
Wystaw ocenę:

4.49 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort o smaku cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem dodając stopniowo pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie połączyć z resztą ciasta. Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą, aby ciasto mogła się "wspinać " po bokach tortownicy. Piec w 180 st bez termoobiegu przez 45-50 min. Zostawić do ostygnięcia, a po wystygnięciu przeciąć na 3 blaty.
  • 2. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić.Śmietanę wlać do wysokiego naczynia. Ubijać zaczynając od małych obrotów miksera, stopniowo je zwiększając. Kiedy śmietana jest już ubita dodać cukier puder, cappuccino w proszku i rozpuszczoną żelatynę. Ubijać już tylko do połączenia się składników.
  • 3. Masę podzielić na 5 części. Biszkopt nasączyć kawa cappuccino i wyłożyć na niego masę, postępować tak ze wszystkimi blatami. Górę tortu również posmarować masą. Czekoladę ciasteczkową pokruszyć i posypać wierzch tortu.Czwartą częścią masy wysmarować boki tortu, a ostatnią, piątą część masy przełożyć do rękawa cukierniczego. Tort ozdobić rozetkami z kremu i srebrnymi, cukrowymi kuleczkami. Odstawić na 1 h do lodówki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować