Tort o smaku cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem dodając stopniowo pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie połączyć z resztą ciasta. Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą, aby ciasto mogła się "wspinać " po bokach tortownicy. Piec w 180 st bez termoobiegu przez 45-50 min. Zostawić do ostygnięcia, a po wystygnięciu przeciąć na 3 blaty.
2.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić.Śmietanę wlać do wysokiego naczynia. Ubijać zaczynając od małych obrotów miksera, stopniowo je zwiększając. Kiedy śmietana jest już ubita dodać cukier puder, cappuccino w proszku i rozpuszczoną żelatynę. Ubijać już tylko do połączenia się składników.
3.Masę podzielić na 5 części. Biszkopt nasączyć kawa cappuccino i wyłożyć na niego masę, postępować tak ze wszystkimi blatami. Górę tortu również posmarować masą. Czekoladę ciasteczkową pokruszyć i posypać wierzch tortu.Czwartą częścią masy wysmarować boki tortu, a ostatnią, piątą część masy przełożyć do rękawa cukierniczego. Tort ozdobić rozetkami z kremu i srebrnymi, cukrowymi kuleczkami. Odstawić na 1 h do lodówki. Smacznego!
Komentarze