Tort urodzinowy o smaku jagodowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort z biszkoptem z kremem jeżynowym i straciatella. Tort obłożony kremem czekoladowym i z dripem. Tort zrobiłam na urodziny w rodzinie.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -8 jajek
    -150 g. cukru
    -120 g. mąki
    -120 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    NASĄCZENIE:
    -ok. 250 ml. rzadkiej frużeliny malonowej

    KREM JEŻYNOWY:
    -750 ml. śmietanki 36 %
    -250 g. serka mascarpone
    -250 ml. frużeliny z jeżyn
    -30 g. cukru pudru
    -25 g. żelatyny
    -ok. 125 ml. wody

    KREM STRACIATELLA:
    -900 ml. śmietanki 36 %
    -250 g. serka mascarpone
    -50 g. cukru pudru
    -25 g. żelatyny
    -ok. 125 ml. wody

    OBŁOŻENIE:
    -250 g. gorzkiej czekolady
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. masła
    -250 g. serka mascarpone

    DRIP-CAKE:
    -200 g. czekolady mlecznej
    -ok. 100 ml. śmietanki 30 %

    DEKORACJA:
    -borówka amerykańska
    -30 g. tartej białej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort urodzinowy o smaku jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort urodzinowy o smaku jagodowym 1. biszkopt- Upiec biszkopt w tortownicy fi 27 cm. Najlepiej upiec dzień wcześniej, będzie łatwiej przekroić na 3 blaty. Składać w wyższym rancie i mniejszym fi 25 cm.
  • Tort urodzinowy o smaku jagodowym 2. Na spód rantu, ułożyć podkład pod tort a potem górną część biszkoptu, przecięciem do góry. Biszkopt nasączyć częścią frużeliny malinowej.
  • Tort urodzinowy o smaku jagodowym 3. krem 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę z serkiem, pudrem i frużeliną, ubić do puszystego.
    Potem dolewać ciepłą, ale nie za zimną, ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Krem wyłożyć do tortownicy i rozsmarować. Na górę ponalewać trochę frużeliny malinowej.
  • Tort urodzinowy o smaku jagodowym 4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i go też nasączyć, frużeliną malinową.
  • Tort urodzinowy o smaku jagodowym 5. krem 2- Zrobić jak krem poprzedni, lecz na sam koniec wmieszać startą czekoladę. Wylać do tortownicy i rozsmarować a na górę rozlać resztę malinowej frużeliny.
  • Tort urodzinowy o smaku jagodowym 6. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym, tym dolnym ''do góry nogami''. Tort schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.
  • Tort urodzinowy o smaku jagodowym 7. Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i tort wraz z podkładka, przenieść na paterę.
  • Tort urodzinowy o smaku jagodowym 8. obłożenie- Czekolady rozpuścić w śmietance nad parą. Potem dodać masło i rozpuścić. Ostudzić i schłodzić z godzinę w lodówce. Mascarpone zmiksować a potem porcjami dodawać czekoladowy ganasze. Rozsmarować równomiernie po całym torcie i wygładzić. Trochę zostawić na rozetki. Można zrobić wzorek, ząbkowaną szpatułką. Tort schłodzić.
  • Tort urodzinowy o smaku jagodowym 9. drip-cake- Czekolady rozpuścić w śmietance, nad parą. Ostudzić do temperatury pokojowej, często mieszając. Polewę przelać do buteleczki z dziobkiem, albo papierowego rożka. Oblać boki tortu w spływające sople tz. drip-cake. Resztę polewy wylać na górę i rozsmarować. Trzeba śpieszyć się bo polewa szybko twardnieje.
  • Tort urodzinowy o smaku jagodowym 10. Z reszty czekoladowego kremu zrobić rozetki, na górze i dole tortu. Na górze tortu poukładać borówkę a na środek rozsypać czekoladę.
  • Tort urodzinowy o smaku jagodowym 11. Tort przechowywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować