Rolada biszkoptowa o smaku "kukułki"

Przepis można edytować samodzielnie przez 7 dni od daty publikacji.

4.63 (8 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Święta coraz bliżej, a jak święta to i słodkości muszą być. Wielkanoc to nie tylko mazurki i babki :-) stąd moja propozycja prostej i niesamowicie pysznej rolady biszkoptowej z kremem śmietanowym z dodatkiem masy krówkowej o smaku kukułki. Rolada smakuje wyśmienicie, polecam na Święta :-)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka w rozmiarze M
    5 łyżek mąki pszennej typ 450
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    100 g drobnego cukru

    Krem:
    200 g śmietany 30%
    250 g mascarpone
    400 g masy krówkowej o smaku kukułki
    70 ml gorącej wody
    3 łyżeczki żelatyny

    Dodatkowo:
    orzechy pekan lub inne dowolne
Wystaw ocenę:

4.63 (8 ocen)

Zobacz również:

Rolada biszkoptowa Biszkopt

Rolada biszkoptowa o smaku "kukułki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Do miski lub misy robota wbić całe jajka, wsypać 100 g cukru i całość ubić na puszystą masę. Obie mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do masy jajecznej.
    Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć biszkopt i rozsmarować go cienko na całej powierzchni.
    Włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 12 minut.
    Po wyjęciu biszkopt od razu przełożyć na bawełniany ręcznik kuchenny, zdjąć papier i zwinąć biszkopt razem z ręcznikiem w roladę. Pozostawić do wystudzenia.
  • 2. Krem:

    Śmietana, mascarpone i masa krówkowa muszą być mocno schłodzone.
    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić.
    Do miski lub misy robota wlać śmietanę, dodać mascarpone i połowę masy krówkowej (reszta będzie do ozdoby). Całość zmiksować na sztywno. Następnie żelatynę zahartować, czyli dokładnie wymieszać ją z łyżką kremu i powoli wlewać do miski z kremem cały czas ubijając.
  • Rolada biszkoptowa o smaku "kukułki" 3. Ciasto:

    Roladę rozwinąć, wysmarować ją kremem (odłożyć szklankę kremu do ozdoby), zwinąć i wstawić do lodówki. Po ok. 1h wyjąć i ozdobić pozostałą masą krówkową (podgrzaną wcześniej w misce na parze) oraz kremem śmietanowym i orzechami.

    Gotową roladę przechowywać w lodówce.

    SMACZNEGO!!!

Porady

Rolada będzie smaczniejsza, jeśli przenocuje w lodówce :-)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować