REKLAMA

Torcik z kremem mascarpone i wiśniami

wyświetlono: 6524 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Pyszny torcik na każdą okazję - biszkopt kakaowy z kremem ze śmietanki i sera mascarpone, biszkoptami i wiśniami z syropu. Bardzo łatwy i szybki w wykonaniu, przy czym niezwykle smaczny i efektowny.

opublikowany: 07.10.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób
  • 50 min
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt kakaowy:
    2 jajka
    40 g cukru
    40 g mąki pszennej tortowej
    15 g mąki ziemniaczanej
    5 g kakao
    szczypta soli
    krem mascarpone:
    250 g sera mascarpone
    250-300 g śmietanki 36%
    1 łyżka cukru pudru
    poncz:
    ok. 1/2 szklanki syropu z wiśni
    3-4 łyżki likieru amaretto
    dodatkowo:
    wiśnie z syropu (ok. 3/4 szklanki)
    ok. 50 g małych biszkoptów
    płatki lub wiórki czekoladowe do dekoracji
Ocena:

(średnia 3.6 z 10 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopt: białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, nadal ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao przesiewamy przez sitko i dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy 15 minut w temperaturze 160 stopni. Upieczony biszkopt studzimy i zdejmujemy papier ze spodu.
  • 2. Rant tortownicy wykładamy od środka papierem do pieczenia, podwyższając nieco brzeg. Ustawiamy na paterze i umieszczamy w nim biszkopt spodem do góry. Nasączamy go kilkoma łyżkami ponczu.
  • 3. Przygotowujemy krem: mascarpone łączymy ze śmietanką, dodajemy cukier puder i ubijamy na gęsty krem.
    Ok. 1/2 kremu wykładamy na biszkopt i wyrównujemy powierzchnię. 8 całych wiśni lub 16 połówek pozostawiamy do dekoracji, a pozostałe układamy na kremie lekko je wciskając.
  • 4. Biszkopty zanurzamy na chwilę w pozostałym ponczu i układamy je na kremie spodami do góry (aby uzyskać gładką powierzchnię).
    Z pozostałego kremu odkładamy część do rękawa cukierniczego (do dekoracji), a resztę rozsmarowujemy na biszkoptach. Torcik dekorujemy rozetkami kremu, wiśniami i płatkami lub wiórkami czekoladowymi. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem zdejmujemy rant i ostrożnie usuwamy papier.

Notka redakcyjna

Porady

Aby papier trzymał się rantu, smarujemy wewnętrzną powierzchnię rantu odrobiną masła. Aby później rant łatwo usunąć można go lekko podgrzać np. strumieniem ciepłego powietrza z suszarki do włosów. Do przygotowania torcika użyłam wiśni przygotowanych według tego przepisu: /przepis/wisnie-w-miodowym-syropie, ale można też użyć wiśni z kompotu.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: PolskaGotuje PolskaGotuje

Tarta z Mascarpone i Wiśniami

Delikatna, waniliowa z dużą porcją wiśni..... Pycha !! :)

kategoria: Ciasta tarty kruche ciasto opublikowany: 12.05.2012 | wyświetlono: 5619 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE