Tort brzoskwiniowo-borówkowy

4.67 (3 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Puszysty biszkopt, delikatny krem i soczyste owoce. Prostota w najlepszym wydaniu.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 duże jajka L
    130 g cukru
    100g mąki tortowej
    65 g mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka octu
    szczypta soli
    Krem:
    500 ml śmietany 30%
    250 g mascarpone
    4 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    2 opakowania śmietan-fixu
    Polewa:
    50 g czekolady gorzkiej
    50 g czekolady mlecznej
    100 ml śmietany 30 %
    Dodatkowo:
    250 g borówek
    1 puszka brzoskwiń
    50 g kumkwatu
    posypka cukrowa
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Tort brzoskwiniowo-borówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Piekarnik nagrzać do temperatury 170-175 stopni (dolna grzałka). Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować (samo dno) masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować.
    Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, roztrzepać trzepaczką do połączenia się składników. Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie szklista i sztywna dodać żółtka i zmiksować. Do dobrze ubitych jajek dodać stopniowo przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35 minut. Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić i przekroić na 3 blaty.
    Krem: Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru i ekstraktu. Dodać śmietan-fix i krótko zmiksować. Dodać mascarpone i zmiksować przez chwilę.
    Brzoskwinie odsączyć z syropu (syrop zachować) i pokroić w kostkę. Pierwszy blat nasączyć syropem z brzoskwiń, ułożyć 1/3 kremy oraz cząstki brzoskwiń i borówki. Przykryć drugim blatem, nasączyć go, dodać 1/2 pozostałej porcji kremu, brzoskwinie i borówki. Przykryć trzecim blatem i lekko go nasączyć. Wierzch tortu oraz boki wysmarować pozostałym kremem.
    Polewa: Śmietanę podgrzać nie doprowadzając do wrzenia. Do śmietany dodać kostki czekolady i odstawić na minutę. Wymieszać do powstania gładkiej, szklistej polewy. Polewę przelać do dyspensera i dekorować brzeg tortu, tak aby powstały ściekające sople. Resztę polewy wylać na wierzch i rozsmarować szpatułką. Brzegi tortu udekorować kawałkami brzoskwiń, borówek i owocami kumkwatu. Posypać posypką. Przed podaniem tort schłodzić kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować