Ciasto biszkoptowe z dwoma kakaowymi biszkoptami. Ciasto z kremem jagodowym i porzeczkowym. Ciasto z polewą czekoladową, wyszło delikatne, winne i pyszne.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
BISZKOPT : 2x :
-5 jajek
-150 g cukru
-80 g mąki tortowej
-60 g mąki ziemniaczanej
-20 g kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
NASĄCZENIE:
-sok z czerwonej porzeczki
KREM JAGODOWY:
-500 ml śmietanki 30 %
-50 g cukru pudru
-500 g sera z wiaderka
-200 ml frużeliny jagodowej, przetartej
-20 g żelatyny
-ok.100 ml wody
WKŁADKA:
-pozostawiona skórka z biszkoptów
-50 g gorzkiej czekolady, posiekanej
POLEWA NA WKŁADKĘ:
-100 g mlecznej czekolady
-50 ml śmietanki 30 %
KREM PORZECZKOWY:
-500 ml śmietanki 30 %
-50 g cukru pudru
-500 g sera z wiaderka
-200 ml frużeliny z czerwonej porzeczki
-20 g żelatyny
-ok.100 ml wody
POLEWA CZEKOLADOWA:
-200 g czekolady mlecznej
-100 ml śmietanki 30 %
Ciasto tortowe o smaku jagodowo-porzeczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem, dodawanym porcjami. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać łopatką. Ale nie długo, żeby nie opadło. Przelać do blaszki 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia. Piec około 20-25 minut w 175 stopni. Wyjąć z piekarnika, odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Drugi upiec tak samo.
2.Z obu biszkoptów zdrapać widelcem skórkę, nie będą warstwy odklejać się. Skórkę odstawić będzie potrzebna. Do blaszki z wyżej wyścielanymi bokami, ułożyć biszkopt i nasączyć.
3.krem 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę, ubić z pudrem, serem i frużeliną na puszysto. Następnie dolewać letnią, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do blaszki na biszkopt i rozsmarować.
4.wkładka- Pozostawioną skórkę ze zdrapania biszkoptów, rozsypać do blaszki jak i posiekaną gorzką czekoladę. Mleczną czekoladę, rozpuścić w śmietance nad parą i ostudzić. Polać w esy-floresy po wkładce biszkoptowej.
5.krem 2- Postąpić jak przy 1 kremie i wylać do blaszki i rozprowadzić.
6.Przykryć drugim biszkoptem, dołem do góry i nasączyć. Schłodzić w lodówce.
7.polewa-Czekolady rozpuścić w śmietance nad parą i ostudzić do płynnego. Polać i rozsmarować na placku. Ząbkowaną szpatułką można zrobić wzorek. Ciasto przetrzymywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.
Komentarze