Ciasto tortowe o smaku jagodowo-porzeczkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto biszkoptowe z dwoma kakaowymi biszkoptami. Ciasto z kremem jagodowym i porzeczkowym. Ciasto z polewą czekoladową, wyszło delikatne, winne i pyszne.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT : 2x :
    -5 jajek
    -150 g cukru
    -80 g mąki tortowej
    -60 g mąki ziemniaczanej
    -20 g kakao
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    NASĄCZENIE:
    -sok z czerwonej porzeczki

    KREM JAGODOWY:
    -500 ml śmietanki 30 %
    -50 g cukru pudru
    -500 g sera z wiaderka
    -200 ml frużeliny jagodowej, przetartej
    -20 g żelatyny
    -ok.100 ml wody

    WKŁADKA:
    -pozostawiona skórka z biszkoptów
    -50 g gorzkiej czekolady, posiekanej

    POLEWA NA WKŁADKĘ:
    -100 g mlecznej czekolady
    -50 ml śmietanki 30 %

    KREM PORZECZKOWY:
    -500 ml śmietanki 30 %
    -50 g cukru pudru
    -500 g sera z wiaderka
    -200 ml frużeliny z czerwonej porzeczki
    -20 g żelatyny
    -ok.100 ml wody

    POLEWA CZEKOLADOWA:
    -200 g czekolady mlecznej
    -100 ml śmietanki 30 %
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto tortowe o smaku jagodowo-porzeczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto tortowe o smaku jagodowo-porzeczkowym 1. biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem, dodawanym porcjami. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać łopatką. Ale nie długo, żeby nie opadło. Przelać do blaszki 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia. Piec około 20-25 minut w 175 stopni. Wyjąć z piekarnika, odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Drugi upiec tak samo.
  • Ciasto tortowe o smaku jagodowo-porzeczkowym 2. Z obu biszkoptów zdrapać widelcem skórkę, nie będą warstwy odklejać się. Skórkę odstawić będzie potrzebna. Do blaszki z wyżej wyścielanymi bokami, ułożyć biszkopt i nasączyć.
  • Ciasto tortowe o smaku jagodowo-porzeczkowym 3. krem 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę, ubić z pudrem, serem i frużeliną na puszysto. Następnie dolewać letnią, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do blaszki na biszkopt i rozsmarować.
  • Ciasto tortowe o smaku jagodowo-porzeczkowym 4. wkładka- Pozostawioną skórkę ze zdrapania biszkoptów, rozsypać do blaszki jak i posiekaną gorzką czekoladę. Mleczną czekoladę, rozpuścić w śmietance nad parą i ostudzić. Polać w esy-floresy po wkładce biszkoptowej.
  • Ciasto tortowe o smaku jagodowo-porzeczkowym 5. krem 2- Postąpić jak przy 1 kremie i wylać do blaszki i rozprowadzić.
  • Ciasto tortowe o smaku jagodowo-porzeczkowym 6. Przykryć drugim biszkoptem, dołem do góry i nasączyć. Schłodzić w lodówce.
  • Ciasto tortowe o smaku jagodowo-porzeczkowym 7. polewa-Czekolady rozpuścić w śmietance nad parą i ostudzić do płynnego. Polać i rozsmarować na placku. Ząbkowaną szpatułką można zrobić wzorek. Ciasto przetrzymywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Czekolada mleczna Jagody Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować