REKLAMA

Tort kokosowo - makowy z kremem budyniowym

wyświetlono: 985 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Bardzo smaczny , prosty do przygotowania , aromatyczny torcik :)

opublikowany: 23.12.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 1 godz. 10 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto :
    8 białek
    4 żółtka
    1/2 szklanki cukru
    1,5 szklanki maku
    1 szklanki wiórków kokosowych
    0,5 szklanki mielonych orzechów
    2-3 krople aromatu migdałowego , jeśli nie lubimy dodajmy np . cytrynowy
    1 szczypta soli
    Krem :
    3 szklanki mleka
    1 szklanka mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier z ekstraktem waniliowym
    250 g masła
    sok z 1/2 cytryny
    Poncz :
    1/2 szklanki zaparzonej herbaty
    1 łyżeczka cukru
    2-3 łyżki soku z cytryny
    Dodatkowo:
    4 łyżki konfitury wiśniowej
    dekoracja - wedle uznania , u mnie wiśnie z syropu , wiórki kokosowe , posypka cukrowa
    tortownica - średnica 22 cm , boki posmarowane masłem i osypane bułka tartą , spód wyłożony papierem do pieczenia
Ocena:

(średnia 5 z 9 głosów)

Jak zrobić Tort kokosowo - makowy z kremem budyniowym?
Sposób przygotowania:

  • Tort kokosowo - makowy z kremem budyniowym 1. Wszystkie białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli , ciągle miksując dodaję cukier , aromat , żółtka , zmniejszam prędkość miksera dodaję mak zmieszany z wiórkami kokosowymi i mielonymi orzechami , miksuję , przekładam do blaszki . Piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni .
  • Tort kokosowo - makowy z kremem budyniowym 2. Składniki ponczu mieszam . Wystudzone ciasto przekrawam na dwa placki , ścinam lekko wierzch - kruszę , będzie do osypania boków :)
  • Tort kokosowo - makowy z kremem budyniowym 3. Dwie szklanki mleka doprowadzam do zagotowania , dodaję pozostałe mleko zmieszane z mąką , cukrem i cukrem z wanilią , mieszam , gotuję budyń , studzę . Masło miksuję na puch , ciągle miksując dodaję po porcji budyniu , miksuję na puch , dodaję sok z cytryny , miksuję .
  • Tort kokosowo - makowy z kremem budyniowym 4. Pierwszy placek ponczuję porcją ponczu , nakładam konfiturę , część krem , drugi placek , ponczuję pozostałym ponczem , delikatnie dociskam . Częścią kremu smaruję boki i wierz ciasta .
  • Tort kokosowo - makowy z kremem budyniowym 5. Pozostałym kremem dekoruję tort , boki osypuję pokruszonym ciastem , wierzch wiórkami kokosowymi , dekoruję . Tort wstawiam do lodówki .

Notka redakcyjna

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: czarrna DSC_1590

Tort makowy

Na specjalne okazje i nie tylko, idealne połączenie smaków - mak i orzechy :)

kategoria: torty opublikowany: 25.02.2022 | wyświetlono: 4543 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Iwona75 Iwona75

Tort makowy z kremem kokosowym

Pyszny, śnieżnobiały tort. Lekki, bardzo kokosowy krem świetnie współgra z makowym ciastem.

kategoria: torty Desery tort kokosowy opublikowany: 30.12.2013 | wyświetlono: 3813 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: rzelkazag Joanna Tokarz

Tort makowy z kremem pomarańczowym

Zauroczy wyglądem, ale i smakiem ;) Jest pyszny!

kategoria: Ciasta torty biszkopty opublikowany: 20.09.2019 | wyświetlono: 1122 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE