Tort kokosowo - makowy z kremem budyniowym

5 (9 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczny , prosty do przygotowania , aromatyczny torcik :)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto :
    8 białek
    4 żółtka
    1/2 szklanki cukru
    1,5 szklanki maku
    1 szklanki wiórków kokosowych
    0,5 szklanki mielonych orzechów
    2-3 krople aromatu migdałowego , jeśli nie lubimy dodajmy np . cytrynowy
    1 szczypta soli
    Krem :
    3 szklanki mleka
    1 szklanka mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier z ekstraktem waniliowym
    250 g masła
    sok z 1/2 cytryny
    Poncz :
    1/2 szklanki zaparzonej herbaty
    1 łyżeczka cukru
    2-3 łyżki soku z cytryny
    Dodatkowo:
    4 łyżki konfitury wiśniowej
    dekoracja - wedle uznania , u mnie wiśnie z syropu , wiórki kokosowe , posypka cukrowa
    tortownica - średnica 22 cm , boki posmarowane masłem i osypane bułka tartą , spód wyłożony papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (9 ocen)

Zobacz również:

Tort makowy Tort kokosowy

Tort kokosowo - makowy z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort kokosowo - makowy z kremem budyniowym 1. Wszystkie białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli , ciągle miksując dodaję cukier , aromat , żółtka , zmniejszam prędkość miksera dodaję mak zmieszany z wiórkami kokosowymi i mielonymi orzechami , miksuję , przekładam do blaszki . Piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni .
  • Tort kokosowo - makowy z kremem budyniowym 2. Składniki ponczu mieszam . Wystudzone ciasto przekrawam na dwa placki , ścinam lekko wierzch - kruszę , będzie do osypania boków :)
  • Tort kokosowo - makowy z kremem budyniowym 3. Dwie szklanki mleka doprowadzam do zagotowania , dodaję pozostałe mleko zmieszane z mąką , cukrem i cukrem z wanilią , mieszam , gotuję budyń , studzę . Masło miksuję na puch , ciągle miksując dodaję po porcji budyniu , miksuję na puch , dodaję sok z cytryny , miksuję .
  • Tort kokosowo - makowy z kremem budyniowym 4. Pierwszy placek ponczuję porcją ponczu , nakładam konfiturę , część krem , drugi placek , ponczuję pozostałym ponczem , delikatnie dociskam . Częścią kremu smaruję boki i wierz ciasta .
  • Tort kokosowo - makowy z kremem budyniowym 5. Pozostałym kremem dekoruję tort , boki osypuję pokruszonym ciastem , wierzch wiórkami kokosowymi , dekoruję . Tort wstawiam do lodówki .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Wiórki kokosowe Jajka kurze Masło Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować