Delicja podwójnie truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka , sól , cukier miksuję na puch , zmniejszam obroty miksera i ciągle miksując dodaję olej , a następnie mąkę zmieszaną z kisielem i proszkiem do pieczenia - miksując tylko do połączenia składników . Ciasto wlewam do blaszki , układam na nim około 3/4 truskawek , te większe przekrawam na pół .Ciasto piekę około 50 minut w temperaturze 180 stopni , studzę .
2.Dwie szklanki mleka doprowadzam do zagotowania , pozostałe mleko miksuję z mąką , cukrem , i cukrem waniliowym , wlewam do gotującego mleka , mieszam , gotuję budyń . Studzę . Masło miksuję na puch , dodaję porcjami budyń , miksuję , dodaję sok z cytryny , miksuję do uzyskania puszystego kremu . Krem wykładam na ciasto , wyrównuję .
3.Galaretki mieszam z żelatyną , dodaję wrzątek , mieszam , studzę do zgęstnienia galaretki .
Pozostałe truskawki kroję w plasterki , układam na kremie , zalewam galaretką , wstawiam do lodówki na około dwie godziny - może być na całą noc .
Porady
U mnie szklanka to 250 ml . :) Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce :)
Komentarze