Delicja podwójnie truskawkowa

4.91 (11 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne , aromatyczne ciasto ze sporą dawką truskawek :) Doskonałe na spotkania rodzinne i nie tylko :)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto :
    5 jajek - u mnie wiejskie
    1 szklanka cukru
    1,5 szklanki mąki pszennej
    2 kisiele cytrynowe - 40 g każdy
    2-3 krople aromatu cytrynowego
    1 szklanka oleju
    1 szczypta soli
    2 łyżeczki proszku do pieczeniu
    Krem budyniowy :
    1 szklanka mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    3 szklanki mleka 3,2 %
    250 g masła roślinnego
    1 cukier waniliowy
    sok z 1/2 cytryny
    Galaretka z truskawkami :
    2 galaretki truskawkowe
    1 łyżeczka żelatyny
    4 szklanki wrzącej wody
    1 kg . truskawek bez szypułek
    Dodatkowo :
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia - 25 cm . x 40 cm .
Wystaw ocenę:

4.91 (11 ocen)

Delicja podwójnie truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka , sól , cukier miksuję na puch , zmniejszam obroty miksera i ciągle miksując dodaję olej , a następnie mąkę zmieszaną z kisielem i proszkiem do pieczenia - miksując tylko do połączenia składników . Ciasto wlewam do blaszki , układam na nim około 3/4 truskawek , te większe przekrawam na pół .Ciasto piekę około 50 minut w temperaturze 180 stopni , studzę .
  • 2. Dwie szklanki mleka doprowadzam do zagotowania , pozostałe mleko miksuję z mąką , cukrem , i cukrem waniliowym , wlewam do gotującego mleka , mieszam , gotuję budyń . Studzę . Masło miksuję na puch , dodaję porcjami budyń , miksuję , dodaję sok z cytryny , miksuję do uzyskania puszystego kremu . Krem wykładam na ciasto , wyrównuję .
  • Delicja podwójnie truskawkowa 3. Galaretki mieszam z żelatyną , dodaję wrzątek , mieszam , studzę do zgęstnienia galaretki .
    Pozostałe truskawki kroję w plasterki , układam na kremie , zalewam galaretką , wstawiam do lodówki na około dwie godziny - może być na całą noc .

Porady

U mnie szklanka to 250 ml . :) Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować