Tort makowy z kremem pomarańczowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Zauroczy wyglądem, ale i smakiem ;) Jest pyszny!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na tortownicę o śr. 18cm


    Biszkopt makowy:
    4 jajka
    ½ szklanki cukru
    2 łyżki płynnego, prawdziwego miodu
    ½ szklanki posiekanych drobno włoskich orzechów
    3 łyżki kaszy manny
    150g mielonego maku
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Krem pomarańczowy:
    300ml soku ze świeżych pomarańczy
    Skórka otarta z 1 pomarańczy
    ½ szklanki cukru
    5 łyżeczek żelatyny
    250ml słodkiej min. 30% śmietanki

    Dodatkowo:
    1 tabliczka deserowej czekolady
    Wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty

Tort makowy z kremem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt makowy:
    Mak zalewamy wrzącą wodą, mieszamy i pozostawiamy do całkowitego przestudzenia. Odciskamy z nadmiaru wody, mieszamy z miodem i orzechami.
    Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy pozostałe składniki: mak, ziarenka kawy rozpuszczalnej, kaszę manną, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną, a na końcu delikatnie łączymy z pianą ubitą z białek. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 45 minut (grzałka góra-dół). Biszkopt sprawdzamy patyczkiem, jeśli po nakłuciu jest suchy, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach. Zimny, dzielimy na trzy krążki.



    Krem pomarańczowy:
    Żelatynę zalewamy 50ml soku, pozostawiamy na kilka minut do napęcznienia. 250ml soku gotujemy z cukrem i skórką pomarańczową. Gorącym zalewamy żelatynę, dokładnie mieszając, by nie było grudek. Pozostawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia, ale pamiętajmy o tym, by nadal zachować płynność. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, wlewając na końcu tężejący sok. Mieszamy powoli i dokładnie.
    Kremem przekładamy makowe blaty oraz smarujemy cienką warstwą cały tort z wierzchu. Obsypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy choinkami przygotowanymi z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady (uprzednio schłodzonymi w lodówce kilka godzin).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować