Tort makowy z kremem kawowym

  • wyświetlono: 381 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Tort makowy to jeden z moich ulubionych ciast, który doskonale sprawdzi się podczas przyjęć. Krem kawowy powstał na bazie budyniu, wiec jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Biszkopt wzbogacony makiem tworzy niesamowity aromat. Taki tort to zarówno świetny pomysł na prezent. W torcie makowym mamy nie tylko świetne połączenie smaków, ale również niezwykły aromat zimowych wypieków.

Honorata Kielczyk
  • 10 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

ciasto
300 g mąki pszennej
150 g cukru
100 g suchego maku
5 ml aromatu migdałowego
5 g proszku do pieczenia
6 jajek
krem kawowy
650 ml mleka
200 g cukru trzcinowego
150 g masła
60 g proszku budyniowego
20 g mąki ziemniaczanej
20 g kawy rozpuszczalnej kremowej
3 żółtka
nasączenie
100 ml wody
50 ml likieru kawowego
dekoracja
250 ml śmietany 30%
100 g czekolady mlecznej
15 g śmietanfixu

Sposób przygotowania przepisu:

Tort makowy z kremem kawowym

  • 1. Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Miksujemy. Do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i aromat migdałowy. Miksujemy. Do masy dodajemy suchy mak. Mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Ciasto pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach. Studzimy. Wystudzone ciasto kroimy na trzy części.
    Krem kawowy: W 500 ml mleka rozpuszczamy cukier trzcinowy i kawę . Doprowadzamy do wrzenia. W pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę, proszek budyniowy i żółtka. Do gotującego się mleka dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę. Zagotowujemy. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Miksujemy.
    Nasączenie: Mieszamy ze sobą wodę i likier.
    Płaty ciasta nasączamy. Płaty ciasta przekładamy kremem kawowym. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki tortu.
    Dekoracja: Ciepłą śmietanę podgrzewamy. Czekoladę łamiemy na kawałki. Do ciepłej śmietany dodajemy czekoladę. Mieszamy do momentu połączenia się składników. Studzimy. Cześć masy polewamy na wierzch ciasta. Pozostałą masę chłodzimy. Zimną masę ubijamy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dekorujemy kremem kawowym i czekoladowym. Tort chłodzimy dwie godziny.

Zobacz też: Krem kawowy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortmakkarnawałkawa rozpuszczalnasmacznepysznekrem kawowywyjątkowetort makowy

Komentarze

Podobne przepisy

Makowe z kremem migdałowym

Dodane przez: alaaa

Makowe ciasto z kremem migdałowym

U mnie i zapewne u większości z...

Makowe ciasto z kremem czekoladowym

Dodane przez: Świat Wypieków

Makowe ciasto z czekoladowym kremem

Wilgotne makowe blaty przełożone...

Placek makowy na smalcu z polewą kawową

Dodane przez: JustKuchcik

Placek makowy na smalcu z polewą kawową

Ciasto jest proste i szybkie w...

TORT KAWOWO-CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

TORT KAWOWO-CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI

Tort mojego autorstwa... kakaowe...

Ciasto makowo-orzechowe z masą kawową

Dodane przez: bietka

Ciasto makowo-orzechowe z masą kawową

Ciasto trochę pracochłonne, ale...

Domowe ciasto

Dodane przez: 2milutka

Ciasto makowo-kokosowe z kremem

Ciekawe i wyraziste w smaku ciasto...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE