Taki tort to alternatywa dla serniko-makowca, który bardzo często pojawia się na stołach w okolicach Bożego Narodzenia. Tort jest bardzo prosty w wykonaniu i ładnie się prezentuje. Jest pyszny.
1 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
ciasto:
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
60 g maku mielonego
200 g cukru
5 jajek
krem budyniowy:
2 opakowania budyniu śmietankowego
0,5l mleka
3 łyżki cukru pudru
250 g sera mascarpone
80 g masła
Tort makowy z kremem budyniowym i dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijać z cukrem przez kilka minut. Następnie dodać przesiane mąki – pszenną i ziemniaczaną. Całość wymieszać delikatnie szpatułką. Wsypać do masy mielony mak. Wymieszać delikatnie.
Gotową masę przelać do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach przez ok. 50 minut. Sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Odstawić do wystudzenia.
Przygotować krem budyniowy. Zagotować 300 mililitrów mleka. W pozostałych 200 mililitrach wymieszać dwa budynie śmietankowe (jeśli były bez dodatku cukru, posłodzić je zgodnie z informacją na opakowaniu). Wlać do gotującego się mleka. Wymieszać do uzyskania gęstego budyniu i odstawić do wystudzenia.
Masło zmiksować z cukrem pudrem. Dodać mascarpone. Miksować do uzyskania gładkiej masy. Następnie, etapami dodawać wystudzony budyń. Miksować do otrzymania gładkiego kremu.
Wystudzony biszkopt przeciąć na pół. Pierwszy blat posmarować połową dżemu z czarnej porzeczki, a następnie wyłożyć połowę kremu budyniowego. Przykryć drugim blatem, znowu posmarować dżemem i rozsmarować na wierzchu pozostały krem. Tort posypać kakao i wstawić do lodówki na kilka godzin, by krem zgęstniał.
Komentarze