Tort makowy

4.31 (13 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Na specjalne okazje i nie tylko, idealne połączenie smaków - mak i orzechy :)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 180 g maku
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 łyżki kaszy manny
    2 łyżki bułki tartej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    krem:
    300 g orzechów włoskich
    1/2 szklanki cukru
    2 szklanki mleka
    1 budyń waniliowy
    2 łyżki żelatyny + 1/2 szklanki mleka
    dodatkowo:
    nalewka
    1 słoik powideł
Wystaw ocenę:

4.31 (13 ocen)

Zobacz również:

Torty

Tort makowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak zmielić. Żółtka jajek utrzeć na puch z cukrem pudrem, dodać mak, kaszę mannę, bułkę tartą i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Białka jaj ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą makową. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę makową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 50 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Dopiero wtedy wyjąć z tortownicy i przekroić, u mnie 4 krążki.
    1,5 szklanki mleka wlać do garnka i wsypać cukier, mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 15-20 minut. Orzechy zmielić w maszynce i wsypać do mleka z cukrem, cały czas mieszać i gotować przez około 5 minut. Budyń rozmieszać w reszcie mleka i wlać do orzechów. Mieszać do zgęstnienia. Żelatynę zalać mlekiem, a kiedy spęcznieje, podgrzać do rozpuszczenia i wymieszać z gorącym budyniem. Przestudzić.
    Makowe krążki nasączyć rozcieńczonym alkoholem, przełożyć powidłami i kremem. Odstawić do lodówki co całkowitego stężenia. Udekorować wedle uznania. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Orzechy włoskie Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować