Tort bezowy cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy ze szczyptą soli na puch. Następnie dodajemy po łyżce cukru i ubijamy dalej, aż cukier się rozpuści. Na koniec dodajemy kartoflankę i sok z cytryny.
Na papierze do pieczenia odrysowujemy koło o średnicy ok 25cm.
Z powstałej bezy formujemy dwa blaty bezowe.
Blaty bezowe suszymy jednocześnie w piekarniku w 100C 120 min.
Lemon curd
Na parze ubijamy jajka, żółtka i cukier.
Gdy cukier się rozpuści dodajemy masło, sok i skórkę z cytryn. Dokładnie wszystko wymieszać. Gotujemy na parze co chwilę mieszając aż do powstania gęstego kremu. Studzimy.
Odkładamy kilka łyżek do dekoracji.
Krem cytrynowy :
Śmietanę ubijamy razem z mascarpone na sztywną masę. Na koniec dodajemy zimny lemon curd i mieszamy lekko łyżką do połączenia składników.
Na blat bezowy wykładamy 3/4 kremu cytrynowego, rozprowadzamy łyżką po całej powierzchni i przykrywamy drugim blatem. Resztę kremu przekładamy do worka cukierniczego, tak samo robimy z lemon curdem. Górny blat dekorujemy kremem i lemon curdem. Chłodzimy tort ok 3 godzin w lodówce.
Komentarze