Tort bezowy cytrynowy

5 (8 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Orzeźwiający tort bezowy o smaku cytrynowym. Słodkie połączenie bezy i kwaśnego kremu cytrynowego.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Beza :
    8 białek
    400 g drobnego cukru
    1 łyżka płaska kartoflanki
    1 łyżka soku z cytryny
    sól
    Krem cytrynowy
    Lemon curd :
    3 całe jajka
    3 żółtka
    150 g cukru
    150g masła
    3 cytryny ( sok + skórka )
    250g mascarpone
    300 ml śmietany 36%
Wystaw ocenę:

5 (8 ocen)

Zobacz również:

Beza Krem cytrynowy

Tort bezowy cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na puch. Następnie dodajemy po łyżce cukru i ubijamy dalej, aż cukier się rozpuści. Na koniec dodajemy kartoflankę i sok z cytryny.
    Na papierze do pieczenia odrysowujemy koło o średnicy ok 25cm.
    Z powstałej bezy formujemy dwa blaty bezowe.
    Blaty bezowe suszymy jednocześnie w piekarniku w 100C 120 min.

    Lemon curd
    Na parze ubijamy jajka, żółtka i cukier.
    Gdy cukier się rozpuści dodajemy masło, sok i skórkę z cytryn. Dokładnie wszystko wymieszać. Gotujemy na parze co chwilę mieszając aż do powstania gęstego kremu. Studzimy.
    Odkładamy kilka łyżek do dekoracji.
    Krem cytrynowy :
    Śmietanę ubijamy razem z mascarpone na sztywną masę. Na koniec dodajemy zimny lemon curd i mieszamy lekko łyżką do połączenia składników.
    Na blat bezowy wykładamy 3/4 kremu cytrynowego, rozprowadzamy łyżką po całej powierzchni i przykrywamy drugim blatem. Resztę kremu przekładamy do worka cukierniczego, tak samo robimy z lemon curdem. Górny blat dekorujemy kremem i lemon curdem. Chłodzimy tort ok 3 godzin w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować