Spód :
250 g herbatników
100 g masła
Masa serowa
1kg twarogu
8 jajek
1 szkl cukru
1 budyń cytrynowy
100 g masła
2 cytryny (sok plus skórka)
Polewa
200g białej czekolady
100 g mascarpone
Sok z 1 cytryny
Sernik cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód :
Herbatniki mielimy i łączymy z rozpuszczonym lekko przestudzonym masłem. Wykładamy na tortownice o średnicy 28 cm, dokładnie dociskamy do dna. Chłodzimy w lodówce ok 15 min (czas przygotowania masy serowej).
Masa serowa :
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na białą puszystą masę.
Następnie dodajemy partiami twaróg oraz sok i skórkę z cytryny. Na koniec wsypujemy budyń.
Białka ubijamy na sztywną masę.
Białka lekko łączymy z masą serową. Powstałą masę przekładamy do tortownicy.
Pieczemy ok 1 godz. W 180C góra/dół.
2.Polewa
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy.
Przestudzoną czekoladę łączymy z mascarpone. Dokładnie mieszamy następnie dodajemy sok z cytryny.
Polewę wylewamy na zimny sernik.
Komentarze