Sernik cytrynowy

4.63 (8 ocen)

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Orzeźwiający sernik pachnący cytryną.

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód :
    250 g herbatników
    100 g masła
    Masa serowa
    1kg twarogu
    8 jajek
    1 szkl cukru
    1 budyń cytrynowy
    100 g masła
    2 cytryny (sok plus skórka)
    Polewa
    200g białej czekolady
    100 g mascarpone
    Sok z 1 cytryny
Wystaw ocenę:

4.63 (8 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sernik cytrynowy 1. Spód :
    Herbatniki mielimy i łączymy z rozpuszczonym lekko przestudzonym masłem. Wykładamy na tortownice o średnicy 28 cm, dokładnie dociskamy do dna. Chłodzimy w lodówce ok 15 min (czas przygotowania masy serowej).
    Masa serowa :
    Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na białą puszystą masę.
    Następnie dodajemy partiami twaróg oraz sok i skórkę z cytryny. Na koniec wsypujemy budyń.
    Białka ubijamy na sztywną masę.
    Białka lekko łączymy z masą serową. Powstałą masę przekładamy do tortownicy.
    Pieczemy ok 1 godz. W 180C góra/dół.
  • sernik cytrynowy 2. Polewa
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy.
    Przestudzoną czekoladę łączymy z mascarpone. Dokładnie mieszamy następnie dodajemy sok z cytryny.
    Polewę wylewamy na zimny sernik.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować