Puszyste bezy z kremem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka delikatnie oddziel od żółtek. Do białek dodaj łyżeczkę soku z cytryny i ubijaj mikserem na dużych obrotach, stopniowo dodając cukier puder. Na koniec dodaj skrobię kukurydzianą. Masa ma być gęsta i błyszcząca. Włóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj w niedużych odstępach gniazdka bezowe na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Zacznij od okrągłego spodu, następnie formuj ścianki. Susz około godziny w temp. 110 stopni, zmniejsz temp. do 80-90 stopni i susz przez kolejne 40 min. Pozostaw bezy do ostygnięcia z uchylonymi drzwiczkami.
2.Krem: cytrynę umyj i zetrzyj skórkę na drobnej tartce, wymieszaj z cukrem i odstaw na 30 min. Żółtka, sok, skórkę z cytryny z cukrem wymieszaj i gotuj na bani wodnej ok. 10 minut, cały czas mieszając. Masę przetrzyj przez sito i dodaj porcjami masło, cały czas mieszając.Krem odstaw do ostygnięcia. Przed podaniem gniazda wypełnij cytrynowym kremem i posyp zmiażdżonymi, prażonymi orzechami.
Komentarze