Puszyste bezy z kremem cytrynowym

4.5 (179 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Uwielbiam bezy - delikatne i puszyste, wypełnione cytrynowym kremem i posypane orzeszkami. Oryginalny deser.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Beza:
    4 białka pokojowej temp.
    1 łyżeczka soku z cytryny
    200-240 g cukru pudru
    1,5 łyżki skrobi kukurydzianej

    Krem cytrynowy:
    4 żółtka
    skórka z 1 cytryny
    70 g soku z cytryny
    100 g cukru
    70 g masła

    dodatkowo: ulubione orzechy
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Beza

Puszyste bezy z kremem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka delikatnie oddziel od żółtek. Do białek dodaj łyżeczkę soku z cytryny i ubijaj mikserem na dużych obrotach, stopniowo dodając cukier puder. Na koniec dodaj skrobię kukurydzianą. Masa ma być gęsta i błyszcząca. Włóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj w niedużych odstępach gniazdka bezowe na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Zacznij od okrągłego spodu, następnie formuj ścianki. Susz około godziny w temp. 110 stopni, zmniejsz temp. do 80-90 stopni i susz przez kolejne 40 min. Pozostaw bezy do ostygnięcia z uchylonymi drzwiczkami.
  • 2. Krem: cytrynę umyj i zetrzyj skórkę na drobnej tartce, wymieszaj z cukrem i odstaw na 30 min. Żółtka, sok, skórkę z cytryny z cukrem wymieszaj i gotuj na bani wodnej ok. 10 minut, cały czas mieszając. Masę przetrzyj przez sito i dodaj porcjami masło, cały czas mieszając.Krem odstaw do ostygnięcia. Przed podaniem gniazda wypełnij cytrynowym kremem i posyp zmiażdżonymi, prażonymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krem cytrynowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować