Ekspresowy tort bezowy z cytrynowym kremem mascarpone i truskawkami

4.5 (154 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób

Słodycz bezy została przełamana kremem cytrynowym, co również stanowiło idealne połączenie z truskawkami.

  • 20 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Torcik o średnicy około 20 cm:
    3 krążki bezowe
    około 15 truskawek
    Krem:
    250g serka mascarpone
    330 ml śmietanki 30-36%
    3 łyżki cukru pudru (płaskie)
    sok z 1 cytryny
    skórka z 1 cytryny
    żółty barwnik (opcjonalnie)
    Moja dekoracja:
    beziki cytrynowe
    krem czekoladowy
    truskawki, kawałki cytryny
    cytrynowe wiórki czekoladowe
    ozdoby cukrowe
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Beza Tort bezowy

Ekspresowy tort bezowy z cytrynowym kremem mascarpone i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować krem.
    Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone - uprzednio zmiksowanym ze skórką oraz sokiem z cytryny i opcjonalnie z odrobiną żółtego barwnika.
    Truskawki odszypułkować, umyć i przekroić na pół lub pokroić w grubsze plasterki.
    Owoce odsączyć z nadmiaru soku/wody.
    Blaty bezowe przełożyć (*) kawałkami truskawek i kremem najlepiej tuż przed podaniem lub kilka godzin wcześniej.
    Całość ozdobić według uznania.

Porady

(*) Tort najlepiej przygotować tuż przed podaniem, gdyż blaty bezowe mogą zmięknąć - a owoce puścić sok. Jeśli chcecie go zrobić kilka godzin wcześniej to truskawki warto pokroić na pół, a nie w plasterki i układać je na kremie, a nie na bezie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krem cytrynowy Mascarpone Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować