Torcik serowy truskawkowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy szczelnie folią aluminiową. Masło rozpuszczamy, wystudzone mieszamy ze zmielonymi biszkoptami i kakao. Tak powstałą masą wykładamy dno tortownicy i wstawiamy do lodówki. Połowę żelatyny rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Oba serki mieszamy ze sobą za pomocą miksera, dzielimy na połowę. Do jednej części dodajemy nutellę i wystudzoną żelatynę. Na dno masy biszkoptowej wkładamy czekoladową masę, wstawiamy na chwilę do lodówki aż lekko stężeje. Do drugiej części dodajemy kilka truskawek pokrojonych w kostkę i cukier puder oraz resztę żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie. Następnie na masę czekoladową wykładamy masę z truskawkami. Na wierzchu układamy kilka truskawek. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku, tężejącą zalewamy truskawki. Schładzamy przez noc w lodówce.
Komentarze