Ucierane ciasto z podwójnym kremem na bazie budyniu i czekolady oraz bitej śmietany z serkiem mascarpone.
60 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
Na ciasto:
50 g mąki pszennej
100 g cukru
4 jajka
150 g miękkiego masła
1 budyń czekoladowy (bez cukru)
1 łyżka kakao
szczypta soli
Na krem ciemny:
600 ml mleka
2 budynie czekoladowe
60 ml cukru
1 tabliczka czekolady gorzkiej
150 g masła
Na krem jasny:
500 ml schłodzonej śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
3/4 kostki czekolady mlecznej – utartej na tarce o dużych oczkach
Do dekoracji:
1/4 kostki czekolady mlecznej
gotowe ozdoby z czekolady – utartej na tarce o dużych oczkach
Torcik stracciatella z kremem budyniowym i mascarpone. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i budyniem, przesiać na białka, a następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką, Do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec w temp. 180°C ok 30 min. Odstawić do wystudzenia
Przygotować ciemny krem: z mleka odlać 200 ml i wymieszać w nim 2 budynie i cukier. Do garnka wlać resztę mleka, dodać kawałki czekolady i masło. Podgrzewać do momentu rozpuszczenia się czekolady i masła, a następnie zagotować (delikatnie mieszając), na końcu wlać mleko wymieszane z budyniem i cukrem. Gotować na małym ogniu, do uzyskania gęstego kremu budyniowego. Krem przelać na wystudzony biszkopt. Przykryć folią spożywczą, tak aby stykała się z budyniem i odstawić do wystudzenia.
Przygotować jasny krem: śmietankę z cukrem pudrem i mascarpone ubić, do uzyskania gęstego kremu, na koniec dodać czekoladę i wymieszać. Zdjąć folię z kremu czekoladowego i wyłożyć masę stracciatella.
Pozostałą startą czekoladą udekorować wierzch tortu. Dodatkowo można ozdobić tort gotowymi ozdobami z czekolady.
EWA SKUBIS PIĘTKA
Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i budyniem, przesiać na białka, a następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką, Do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec w temp. 180°C ok 30 min. Odstawić do wystudzenia
Przygotować ciemny krem: z mleka odlać 200 ml i wymieszać w nim 2 budynie i cukier. Do garnka wlać resztę mleka, dodać kawałki czekolady i masło. Podgrzewać do momentu rozpuszczenia się czekolady i masła, a następnie zagotować (delikatnie mieszając), na końcu wlać mleko wymieszane z budyniem i cukrem. Gotować na małym ogniu, do uzyskania gęstego kremu budyniowego. Krem przelać na wystudzony biszkopt. Przykryć folią spożywczą, tak aby stykała się z budyniem i odstawić do wystudzenia.
Przygotować jasny krem: śmietankę z cukrem pudrem i mascarpone ubić, do uzyskania gęstego kremu, na koniec dodać czekoladę i wymieszać. Zdjąć folię z kremu czekoladowego i wyłożyć masę stracciatella.
Pozostałą startą czekoladą udekorować wierzch tortu. Dodatkowo można ozdobić tort gotowymi ozdobami z czekolady.
Komentarze