Tort czekoladowy z kremem budyniowym i mascarpone

  • wyświetlono: 9868 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Torcik jest mocno czekoladowy. Przełożony jest rozpuszczoną czekoladą, brzoskwiniową konfiturą i aksamitnym kremem czekoladowym z serkiem mascarpone.Udekorowany czekoladową koronką i rozetkami z kremu

EsmeraldaZeSmakiem
  • 150min

Składniki

Tort czekoladowy z kremem budyniowym i mascarpon

SKŁADNIKI: wysoka tortownica (10 cm) o średnicy 20 cm
Czas przygotowania ok.150 minut

Biszkopt:

3 jajka+2 białka
150 g cukru
200 g mąki
płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka soku z cytryny
125 ml greckiego jogurtu
125 ml oleju
1 czubata łyżka kakao
dwie szczypty czarnego pieprzu

Budyń czekoladowy:
2 żółtka
60 g cukru
250 ml mleka
30 g mąki ziemniaczanej
25 g masła
1 łyżeczka kakao
50 g gorzkiej czekolady

Krem czekoladowy:
domowym budyń, dobrze schłodzony
350 g zimnego serka mascarpone

Dodatkowo:

4-6 łyżek brzoskwiniowej konfitury lub brzoskwiniowej kostki.

Polewa czekoladowa:

100 g gorzkiej czekolady
50 ml mleka
łyżeczka masła

Dekoracja:

50 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
pergaminowy rożek
pergaminowym pasek szeroki na wysokość naszego tortu i o długości jego obwodu ok.62 cm


Sposób przygotowania przepisu:

Tort czekoladowy z kremem budyniowym i mascarpone

  • 1.
    Przygotowanie budyniu:
    Mleko zagotować. W miseczce zminksować żółtka z cukrem, dodać mąkę i kakao. Wymieszać, zalać gorącym mlekiem i zagotować, energicznie mieszając, żeby nie przypalić. Do gorącego dodać czekoladę i masło, zmiksować. Przykryć folią spożywczą. Folia powinna dotykać powierzchnię budyniu, dzięki temu nie będzie kożucha.
    Odstawić w chłodne miejsce, żeby dokładnie wystygł.
  • 2. Przygotowanie biszkoptu:
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Jajka zmiksować z cukrem i pieprzem, do jajecznego kremu dodać jogurt, sok z cytryny i sodę, wymieszać. Dodać przesianą mąkę z kakaem, wymieszać. Wlać olej, połączyć. Na koniec dodać pianę i delikatnie wymieszać.
    Dno tortownicy wyłożyć pergaminowym krążkiem, wylać biszkopt, piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 40 minut. Do tzw. suchego patyczka.
    Ps. Jeśli nie mamy wysokiej tortownicy, boki formy smarujemy masłem i wykładamy szerokim pergaminowym paskiem minimum 10 cm.
    Upieczony biszkopt wystudzić.
  • 3.
    Przygotowanie polewy:
    Mleko zagotować z masłem, dodać czekoladę, rozpuścić.

    Przygotowanie kremu:
    Zimny budyń zmiksować, dodać dobrze schłodzony serek mascarpone, krótko zmiksować, uważając żeby nie przebić.
    Można dodać esencję waniliową
  • 4.
    Przełożenie i dekoracja:

    Zimny biszkopt przekroić na trzy blaty.
    Każdy posmarować letnią czekoladą.
    Na paterze ułożyć pierwszy blat posmarować czekoladowym kremem, na krem rozsmarować cienką warstwą brzoskwiniowej konfitury, przykryć drugim blatem, posmarować kremem i konfiturą. Przykryć trzecim blatem, czekoladą do dołu. Lekko docisnąć.
    Odłożyć 3 łyżki kremu do szprycy lub rękawu cukierniczego na rozetki.
    Pozostałym kremem posmarować bok i wierzch, dobrze wygładzić.
    Tort wstawić na pół godziny do zamrażalnika
  • 5. Dekoracja:
    Do rożka lub woreczka wlać rozpuszczoną czekoladę. Dokładnie zabezpieczyć górę. Odciąć róg(bardzo malutki lub zrobić dziurkę wykałaczką).
    Docięty pasek pergaminowy ułożyć na płaskiej powierzchni i wyciskając czekoladę robimy dowolne wzorki lub esy-floresy.
    Powinno nam zostać trochę czekolady w rożku do dekoracji górnej powierzchni tortu.
    Gdy czekolda zacznie lekko zastygać, wyjąć wcześniej przygotowany tort z zamrażalnika. Pasek ostrożnie przyklejamy do boku tortu i pozostawiamy przyklejony, żeby czekolada zastygła.
    Pozostałą czekoladą udekorować wierzch.
    Na koniec tort udekorować rozetkami i wstawić do lodówki. Gdy czekolada zastygnie (ok. 15 minut) ostrożnie odrywamy pergamin.


    Smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylaczekoladatortybrzoskwiniemascarponehit_miesiącadzień_babcidzień_dziadkakoronka

Komentarze

Podobne przepisy

Tort z kremem mascarpone i owocami

Dodane przez: anemon

Tort z kremem mascarpone i owocami

Tort najlepiej jest przygotować...

Kruche babeczki z owocami

Dodane przez: Świat Wypieków

Kruche babeczki z kremem budyniowym i owocami

Delikatne waniliowe nadzienie budyniowe...

Tort truskawkowy

Dodane przez: nataliaa92

Tort truskawkowy z kremem z mascarpone i...

Co tu dużo mówić... jest pyszny!!

tort urodzinowy

Dodane przez: justi2401

Tort urodzinowy z kremem mascarpone i masą...

Kakaowy biszkopt nasączony rumem,...

Owocowy torcik z limonkowym kremem mascarpone

Dodane przez: rzelkazag

Tort owocowy z limonkowym kremem mascarpone

Moje postne postanowienie właśnie...

Eklerki z kremem budyniowym i czekoladą

Dodane przez: renataszozda

Eklerki z kremem budyniowym i czekoladą

Te eklerki rozpływają się w ustach

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE