Naleśniki podane inaczej, właśnie w postaci delikatnego torciku z dużą ilością sezonowych owoców i śmietanki. Super deser dla dzieci jak również dla dorosłych.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki kakao
1,5 szklanki mleka
Sól do smaku
Cukier do smaku
2 jajka
Pasek słoniny
Nadzienie:
1 szklanka dojrzałych czereśni
½ kg truskawek
400 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 zagęstniki do śmietanki
Torcik naleśnikowo czekoladowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować, odstawić na ½ godziny. Następnie na patelni o śr. 17 cm usmażyć około 10 trochę grubszych naleśników na drugiej patelni o śr.13 cm usmażyć pozostałe naleśniki.Przed wlaniem ciasta na rozgrzaną patelnię smarować ją paskiem słoniny.
Schłodzoną śmietankę ubić dodając cukier puder wymieszany z zagęstnikami na sztywno.
Owoce opłukać, pokroić truskawki na plasterki a z czereśni wyjąć pestki. Na naleśniki o większej średnicy smarować śmietankę i układać pokrojone truskawki. Składać jeden na drugim. Na górę układać naleśniki o mniejszej średnicy posmarowane śmietanką i ułożone czereśnie, lekko dociskać placki. Schłodzić torcik, ozdobić górę śmietanką i owocami.
3 naleśniki o mniejszej średnicy posmarować śmietanką, zwinąć, schłodzić. Następnie pokroić na 1 cm paski i ułożyć na dole tortu.
Komentarze