Najbardziej lubiane i najczęściej przygotowywane krokiety w moim domu. Krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami choć są nieco pracochłonne, warto pokusić się na nie od czasu do czasu.
Krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników usmażyć cienkie naleśniki. Cebulę posiekać, pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę. Razem z cebulą podsmażyć na gorącym oleju. Odłożyć na bok. Na tej samej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażyć mięso mielone. Gdy będzie już ścięte dorzucić podsmażoną cebulę z pieczarkami. Doprawić do smaku, mieloną słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Wymieszać, ostudzić.
2.Przestudzone mięso i pieczarki przełożyć do miski, wbić jajko, dodać starty żółty ser i natkę pietruszki. Całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
3.Powierzchnię każdego naleśnika smarować farszem pozostawiając wolne brzegi. Złożyć brzegi z dwóch stron, następnie zwinąć całość w rulon ( w razie konieczności spiąć wykałaczkami).
4.Tak przygotowane krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać np.z czerwonym barszczykiem. Smacznego!
Komentarze