Torcik szpinakowy z owocami

  • wyświetlono: 1601 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Uwielbiam ciasta szpinakowe, bo są wilgotne i nie wysychają tak szybko jak tradycyjne biszkoptowe.

Joanna Tokarz
  • 15 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Składniki na blaszkę 28x19cm

Ciasto szpinakowe:
4 jajka
200g świeżego szpinaku
300ml oleju roślinnego
1 łyżka soku z cytryny
1 szklanka mąki krupczatki
1 szklanka mąki pszennej
1 małe opakowanie proszku do pieczenia (ok 2-3 łyżeczki)
1 szklanka drobnego cukru

Warstwa brzoskwiniowa:
1 duża puszka brzoskwiń
100ml słodkiej 30% śmietanki
2 galaretki brzoskwiniowe
3 łyżki żelatyny
¼ szklanki zimnej wody
100g świeżych malin

Warstwa jogurtowa z truskawkami i jagodami:
1 duży kubek jogurtu greckiego
2 galaretki truskawkowe
200g truskawek
30g jagód leśnych ( dzięki nim kolor jest intensywniejszy)
2 łyżki cukru pudru

Dekoracja:
150ml słodkiej 30% śmietanki
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie śmietanfix
Owoce, listki mięty

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik szpinakowy z owocami

  • 1. Ciasto szpinakowe:
    Umyty i dobrze odciśnięty szpinak miksujemy z olejem i sokiem z cytryny na gładką masę. Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę i powoli, cienkim strumieniem wlewamy szpinak, cały czas miksując. Do ciasta przesiewamy partiami mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na najniższych obrotach miksera. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej (tylko na spodzie) papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy ciasto na minimum godzinę, a następnie wyciągamy i studzimy min. kolejne 2 godziny przed krojeniem na blaty. Ja w sumie czekałam jakieś ponad 4 godziny ;) Można także upiec ciasto dzień wcześniej. Całkowicie przestudzone ciasto pozbywamy wybrzuszonego wierzchu (śmiało można zjeść ;) i kroimy na dwa blaty. Spodni blat przekładamy z powrotem do blaszki wyłożonej folią spożywczą.
    Warstwa brzoskwiniowa:
    Brzoskwinie z puszki dokładnie miksujemy. Syrop zlewamy i podgrzewamy, ale nie gotujemy. Rozpuszczamy w nim galaretki i łączymy ze zmiksowanymi owocami. W małym rondelku zalewamy odmierzoną ilością wody żelatynę i stawiamy na większym garnku z wodą, tak by rozpuszczała się w kąpieli. Dodajemy odrobinę masy brzoskwiniowej i gdy żelatyna całkiem się rozpuści wlewamy do reszty. Dodajemy płynną śmietankę, mieszamy. Gdy zacznie tężeć dodajemy oczyszczone i umyte maliny. Delikatnie mieszamy i przelewamy na pierwszą część biszkoptu. Przykrywamy drugim biszkoptem i bardzo delikatnie dociskamy.
    Warstwa jogurtowa z owocami:
    Galaretki rozpuszczamy w szklance wrzątku. Studzimy. Owoce miksujemy blenderem, a jogurt łączymy z cukrem pudrem. Do jogurtu przelewamy tężejące galaretki, a następnie zmiksowane owoce. Mieszamy niezbyt dokładnie i wylewamy na poprzednie warstwy. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, a następnie dekorujemy śmietanką ubitą z cukrem pudrem i śmietanfixem, owocami oraz listkami mięty.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latotortCiastoTruskawkiszpinakbrzoskwinieJagodyowoce

Komentarze

Podobne przepisy

Torcik morelowo szpinakowy

Dodane przez: fiveoclock

Torcik morelowo- szpinakowy

Lato sprzyja posiłkom na świeżym...

LETNI TORCIK NA ZIMNO Z OWOCAMI

Dodane przez: Babcia Tereska

LETNI TORCIK NA ZIMNO Z OWOCAMI

Torcik na spodzie biszkopcikowym...

Dodane przez: rosik93

Ciasto szpinakowe z owocami

Zielono mi! Szybkie i smaczne na...

Ciasto szpinakowe z truskawkami

Dodane przez: Ewelina Marcin

Ciasto szpinakowe z truskawkami

Rewelacyjne ciasto, w którym ukryty...

Torcik z owocami lata

Dodane przez: rzelkazag

Torcik z owocami lata

Jest troszkę pracochłonny, ale...

Puszyste ciasto z owocami

Dodane przez: BARB

Puszyste ciasto z owocami

To ciasto z owocami jest naprawdę...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE