Warstwa jogurtowa z truskawkami i jagodami:
1 duży kubek jogurtu greckiego
2 galaretki truskawkowe
200g truskawek
30g jagód leśnych ( dzięki nim kolor jest intensywniejszy)
2 łyżki cukru pudru
Torcik szpinakowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto szpinakowe:
Umyty i dobrze odciśnięty szpinak miksujemy z olejem i sokiem z cytryny na gładką masę. Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę i powoli, cienkim strumieniem wlewamy szpinak, cały czas miksując. Do ciasta przesiewamy partiami mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na najniższych obrotach miksera. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej (tylko na spodzie) papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy ciasto na minimum godzinę, a następnie wyciągamy i studzimy min. kolejne 2 godziny przed krojeniem na blaty. Ja w sumie czekałam jakieś ponad 4 godziny ;) Można także upiec ciasto dzień wcześniej. Całkowicie przestudzone ciasto pozbywamy wybrzuszonego wierzchu (śmiało można zjeść ;) i kroimy na dwa blaty. Spodni blat przekładamy z powrotem do blaszki wyłożonej folią spożywczą.
Warstwa brzoskwiniowa:
Brzoskwinie z puszki dokładnie miksujemy. Syrop zlewamy i podgrzewamy, ale nie gotujemy. Rozpuszczamy w nim galaretki i łączymy ze zmiksowanymi owocami. W małym rondelku zalewamy odmierzoną ilością wody żelatynę i stawiamy na większym garnku z wodą, tak by rozpuszczała się w kąpieli. Dodajemy odrobinę masy brzoskwiniowej i gdy żelatyna całkiem się rozpuści wlewamy do reszty. Dodajemy płynną śmietankę, mieszamy. Gdy zacznie tężeć dodajemy oczyszczone i umyte maliny. Delikatnie mieszamy i przelewamy na pierwszą część biszkoptu. Przykrywamy drugim biszkoptem i bardzo delikatnie dociskamy.
Warstwa jogurtowa z owocami:
Galaretki rozpuszczamy w szklance wrzątku. Studzimy. Owoce miksujemy blenderem, a jogurt łączymy z cukrem pudrem. Do jogurtu przelewamy tężejące galaretki, a następnie zmiksowane owoce. Mieszamy niezbyt dokładnie i wylewamy na poprzednie warstwy. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, a następnie dekorujemy śmietanką ubitą z cukrem pudrem i śmietanfixem, owocami oraz listkami mięty.
Komentarze