Torcik naleśnikowo-budyniowo-pomarańczowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Torcik z którym każdy sobie poradzi bo zrobiony jest z naleśników. Rodzina będzie zachwycona jak zrobimy im taki torcik.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto naleśnikowe:
    2 szklanki mąki pszennej
    1/3 łyżeczki soli
    1 i 1/2 szklanki mleka
    1 i 1/3 szklanki wody
    4 łyżki masła klarowanego
    2 jajka
    1 łyżka kakao
    olej do smażenia

    krem budyniowy:
    1 budyń waniliowy
    500 ml mleka
    100 g masła
    1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej
    1 łyżka cukru
    250 g serka mascarpone
    1/2 szklanki śmietany 30 %

    polewa:
    50 g czekolady gorzkiej
    1 łyżeczka masła
    4 łyżki śmietany kremówki 30 %

    dekoracja:
    truskawki
    kiwi
    pomarańczo
    mięta
    naleśnik
    starta czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Naleśniki

Torcik naleśnikowo-budyniowo-pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do pojemnika wysokiego wsypuję mąkę, dodaję jajka, mleko, wodę, sól, roztopione i wystudzone masło i miksuję blenderem ciasto. Połowę odlewam do miseczki, a do drugiej połowy dodaję kakao i dalej miksuję. Ciasto morze wydawać się rzadkie ale jak wstawimy do lodówki na godzinę zgęstnieje.

    Do garnka wlewam 350 ml mleka, masło i i zagotowuję. Do reszty mleka wsypuję budyń, dodaję cukier i skórkę pomarańczową i dokładnie mieszam. Wlewam do gotującego się mleka i chwilę gotuję. Gorący budyń przykrywam folią spożywczą tak żeby folia dotykała budyniu. Zapobiega to powstawaniu kożucha i odstawiam do przestygnięcia.

    W tym czasie smażę naleśniki na odrobinie oleju. Usmażyłam po 10 sztuk jasnych i czekoladowych naleśników o średnicy 19 cm.

    Do miski przekładam serek mascarpone, dodaję śmietanę i mieszam delikatnie mikserem na wolnych obrotach. dodaję stopniowo budyń i dalej ucieram ale wolno. Nie chcemy żeby z kremu zrobiło się masło.
    Naleśniki smaruję na przemian kremem raz jasny jaz czekoladowy i układam jeden na drugim.

    Czekoladę gorzką, masło, śmietanę rozpuszczam w kąpieli wodnej i polewam torcik.Dekoruję owocami, naleśnikiem, czekoladowym motylem. Torcik wstawiam do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem posypuję czekoladą startą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiwi Truskawki Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować