Tort czekoladowy z owocami leśnymi

  • wyświetlono: 3075 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Tort dekorujemy owocami sezonowymi.

kada
  • 15 porcje
  • 240min
  • Średni

Składniki

Biszkopt:
5 jajek
3/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki
1/4 szkl kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa czekoladowa:
250 g mascarpone
125 ml śmietanki 30%
100g czekolady deserowej
100g czekolady mlecznej

Mus z owoców leśnych :
500 g mrożonej mieszanki owoce leśne ( truskawki, jeżyny, jagody, maliny)
1 i 1/2 op galaretki owoce leśne
2-3 łyżki cukru kryształu

Masa śmietanowa:
1 szkl śmietanki 30 %
1 galaretka owoce leśne

Ganache czekoladowy:
300 g gorzkiej czekolady
ok 150 g śmietanki 30%

Polewa:
75g czekolady gorzkiej
75 g śmietanki 30%

Ponadto:
1 op delicjii np malinowych
ok 300 g świeżych owoców ( borówki, jeżyny, porzeczki, wiśnie itp)

Sposób przygotowania przepisu:

Tort czekoladowy z owocami leśnymi

  • 1. Pieczemy biszkopt: oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier. Gdy masa będzie bez grudek cukru, dodajemy żółtka. Krótko miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszamy rózgą, wylewamy biszkopt do natłuszczonej, wyłożonej papierem do pieczenia wysokiej formy o średnicy 20 cm i pieczemy ok 35 -40 min lub do suchego patyczka, Studzimy i przekrawamy biszkopt na 3 krążki o grubości ok 2 cm,
  • 2. Czekolady łamiemy na kwałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przekładamy mascarpone, śmietankę do wysokiego naczynia do ubijania i dolewamy ciepłą czekoladę. Miksujemy krótko do połaczenia składników. Wykładamy krem na 1 krążek biszkoptu umieszczony w wysokiej tortownicy. Na kremie czekoladowym układamy delicje.
  • 3. Mrożone owoce umieszczamy w garnuszku, zasypujemy cukrem i podgrzewamy. Zagotowujemy i blendujemy na gładko. Można przetrzeć pestki przez sitko. Wsypujemy galaretki i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia, tężejący mus wylewamy na delicje i przykładamy krążkiem biszkoptu lekko dociskając. Chłodzimy.
  • 4. Rozpuszczamy galaretkę w 125 ml wrzącej wody, Studzimy. Ubijamy śmietankę na sztywno pod koniec dolewając galaretkę. Wykładamy piankę na tort i przykrywamy ostatnim krążkiem biszkoptu. Wstawiamy tort do lodówki na minimum 2 godziny.
  • 5. Wyciągamy tort z tortownicy. Czekolady rozpuszczamy ze śmietanką w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa będzie miała konsytencję nutelli "tynkujemy " nią tort dookoła, nadmiar ściągamy skrobką (można użyc ekierki lubl inijki). Każdą warstwę chłodzimy, czynność powtarzamy, aż boki tortu i blat będą gładkie.
  • 6. Przygotowujemy polewę (podobnie jak ganach ) roztapiamy czekoladę ze śmietanką w kąpieli wodnej. Musi byc na tyle rzadka, aby ładnie spływała z boków tortu. Przestudzoną wylewamy łyżeczką na schłodzony tort. Zaczynamy od boków, robiąć zacieki, Resztę wylewamy na blat tortu. Dekorujemy świeżymi owocami. Możemy dodać topper okolicznościowy. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortowoceczekoladowyowoce leśneganache

Komentarze

Podobne przepisy

Tort czekoladowy z wafelkami

Dodane przez: Paulina16621

Tort czekoladowy z wafelkami

Prawdziwa bomba, przepyszny tort...

Tort śmietankowy z owocami

Dodane przez: ewuuu89

Tort śmietankowy z owocami

Pyszny tort urodzinowy lub na inne...

Tort Leśny Mech

Dodane przez: joanna30

Tort Leśny Mech z masą jogurtową

Bardzo efektowne ciasto na różne...

image-22ai359

Dodane przez: KuchniaPoli

Tort Leśny mech

Tort Leśny mech

TORT Z CZEKOLADOWYMI TULIPANAMI

Dodane przez: Babcia Tereska

Tort z czekoladowymi tulipanami

Tort z ciemnym biszkoptem. Tort...

TORCIK Z OWOCAMI

Dodane przez: Bożena Z.

Tort z owocami

Tort tradycyjny z masa kakaowa...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE