Tiramisu w pucharkach

5 (189 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Tiramisu to bardzo smaczny deser, który jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Tiramisu podane w pucharkach, szklankach lub kielichach nie wymaga późniejszego dzielenia na porcje.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 żółtek
    4 łyżki cukru
    ok. 60 sztuk okrągłych biszkoptów
    9 sztuk mini biszkoptów
    szklanka ostudzonej kawy
    500 g sera mascarpone
    2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery Tiramisu Jajko

Tiramisu w pucharkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka miksujemy z cukrem do momentu, aż masa stanie się jasna i gęsta. Cały czas miksując dodajemy po łyżce sera mascarpone. Krem powinien mieć jednolitą i gładką konsystencję.

    Nakładamy do pucharków warstwami średnie biszkopty na moment zamoczone w kawie, krem z żółtek i z sera mascarpone. Każdą warstwę posypujemy kakao. Na ostatniej warstwie deseru posypanej kakao układamy po trzy mini biszkopty zamoczone w kawie i raz jeszcze posypujemy niewielką ilością kakao.

    Deser umieszczamy w lodówce do schłodzenia.

Porady

W wersji dla dorosłych do tiramisu można dodać wino Marsala lub amaretto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować