Szybka tarta czereśniowa na kruchym spodzie, który nie jest twardy. Frużelina z czereśni i krem śmietankowy nadają tarcie wakacyjnego powiewu.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na formę o średnicy 23cm:
Spód:
150 g mąki pszennej typ 450
75 g masła zimnego
70 g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
Frużelina:
250 g wypestkowanych czereśni (lub takich ze słoika)
70 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej+ wody tyle aby zakryło mąkę
Krem:
250 g schłodzonego mascarpone
250 ml śmietanki 36% schłodzonej
2 łyżki cukru pudru
Dekoracja:
3 kostki czekolady mlecznej lub gorzkiej
Kakao naturalne
Tarta z czereśniami i kremem śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na spód włożyć do misy i wyrobić na jednolite ciasto. Zagnieść szybko i schłodzić w lodówce.
2.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i wylepić nim dokładnie dno formy. Schłodzić 30 minut.
3.Schłodzone ciasto piec około 20-25 minut. W 190 stopni góra-dół. Po upieczeniu wystudzić.
4.Przygotować frużelinę: wydrylowane czereśnie zagotować w garnku z cukrem. W szklance wymieszać mąkę z wodą. Wolnym strumieniem wlewać do garnka z czereśniami i górując na małym ogniu doprowadzić do zgęstnienia. Gotować 1 minut.
5.Ciepłą frużelinę wyłożyć na ciasto.
6.Wszystkie składniki na krem ubić na sztywną masę i wyłożyć na tartę. Udekorować potartą czekoladą i posypać kakao.
Porady
Czereśnie mogą być zastąpione wiśniami. Mogą być mrożone lub świeże.
Komentarze