Waniliowa Tarta Z Mrożonymi Owocami

4.44 (206 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tarta wyszła przepyszna, dawno nam tak ciasto nie smakowało jak to :)
Kruchutki i bardzo maślany spód, nadzienie z serka waniliowego i mrożone owoce to przepyszne połączenie.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na blaszkę o śred. 22 cm


    Kruchy spód:

    1 szkl mąki kukurydzianej (zamiast kukurydzianej możemy użyć mąki pszennej lub krupczatki)
    1/3 szkl mąki pszennej tortowej
    1 żółtko (białko chowamy do pojemniczka)
    90 g masła
    2 łyżeczki śmietany 18 %
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1/2 szkl cukru

    Masa i dodatki:
    400 g serka homo. waniliowego (użyłam serka zakupionego w Lidlu)
    2 jajka kl. M
    1 łyżeczka mąki pszennej
    2 łyżeczki w proszku budyni waniliowego bez cukru lub mąki ziemniaczanej
    2 łyżki oleju rzepakowego
    garść drobnych, mrożonych owoców np. jagód, borówek
    kilka sztuk mrożonych truskawek
    cukier puder na wierzch ciasta
Wystaw ocenę:

4.44 (206 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto Desery

Waniliowa tarta z mrożonymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto


    1. Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto, owijamy w folię i chowamy do lodówki na 30 min, a nawet można na całą noc.
    2. Następnie wyklejam nim wcześniej wysmarowana i wysypaną bułką tartą blaszkę.


    Masa

    3. Wszystkie składniki oprócz owoców, umieszczamy w misie i miksujemy krótko do połączenia się ich (ważne aby było to krótko gdyż, dłuższe miksowanie napowietrzy masę, która następnie podczas pieczenia może wyrosnąć, a następnie opaść tworząc brzydkie pagórki lub pęknięcia )
    4. Gotową masę wylewamy na kruchy spód, który wcześniej posmarowaliśmy surowym białkiem (resztę białka możemy zamrozić i zużyć jak nazbiera się go więcej). Na wierzchu układamy zamrożone owoce ( nie rozmrażamy ich wcześniej ! ) i tartę wkładamy do pieca na 180 stop na około 50-55 minut.

    Jeszcze ciepłą tartę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!

Porady

Ps. ciasto uda się również w tortownicy lub innej formie do pieczenia o śred. 20-22 cm ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować