Najlepszy przepis na pyszne grzyby marynowane w occie. Robi się je szybko, a smakują wybornie. Smaki lata i jesieni zamknięte w małym słoiczku.
20 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
8 małych słoiczków (około 200ml)
1 l wody
300 ml octu spirytusowego
Po kilka ziaren na słoik (ale wsypujemy wszystko do zalewy i później dzielimy na słoiki):
-gorczycy
-czarnego pieprzu
-ziela angielskiego
liście laurowe
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
1 cebula
Grzyby marynowane w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczone grzyby zagotować 10 min. w wodzie z solą i przełożyć do słoików.
2.W drugim garnku zagotować wszystkie składniki na zalewę. Przełożyć składniki równo do słoików z grzybami, a zalewę wlać do środka. grzyby muszą być całkowicie zalane.
3.Słoiki zakręcić od razu po zalaniu.
4.Zaprawy pasteryzować 30 min. w garnku z wodą zalane do 3/4 wysokości
Komentarze