Tartaletki czekoladowe z kremem śmietankowym i rabarbarową niespodzianką

5 (5 ocen)

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Gdy sezon na rabarbar w pełni, wypieki z rabarbarem królują w mojej kuchni. Tym razem rabarbarową niespodzianką jest pyszny dżem. Przepis na niego znajdziecie w odrębnym poście;)

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI (8 tartaletek)
    200g mąki pszennej
    100g twardego masła pokrojonego w kostkę (prosto z lodówki)
    30g cukru pudru
    1 łyżka kakao
    1 jajo
    .
    Krem:
    250g mascarpone
    200ml śmietanki 30%
    Płaska łyżka cukru pudru (można więcej)
    .
    Dodatkowo:
    Maslo do wysmarowania foremek
    Dżem rabarbarowy
    Owoce
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Tartaletki czekoladowe z kremem śmietankowym i rabarbarową niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników szybko zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na pol godziny.
  • 2. Schłodzone ciasto dzielimy na 8 części. Rozwalkowujemy i wyklejamy formy na tartaletki (wysmarowane masłem). Nakłuwamy widelcem.
  • 3. Pieczemy 15 minut w temp 200 stopni. Studzimy. Wyciągamy z foremek. Nakładamy dżem.
  • 4. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy partiami mascarpone. Miksujemy na wolnych obrotach. Gdy krem będzie gładki i gesty przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy tartaletki. Dekorujemy owocami.

Porady

By ciasto było idealnie kruche, ważne jest by szybko je zagnieść i schłodzić przed rozwalkowaniem do foremek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Mascarpone Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować