Szynka z dzika duszona w warzywach

  • wyświetlono: 7527 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Dziczyzna jest u mnie mięsem,które znam od lat i często gości ze względów myśliwskich w rodzinie. Mięso jest inne w smaku niż tradycyjne wieprzowe,ale dobrze doprawione smakuje wyśmienicie.

Marta Ryżek-Kalkowska
  • 8 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

1 szynka z dzika
2 sztuki selery
200g kapusty kiszonej
3 łyżki jogurtu naturalnego

marynata:
1 łyżeczka papryki słodkiej
0,5 łyżeczki papryki ostrej
3 łyżeczki suszonego czosnku np.w plasterkach
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
5łyżek oleju rzepakowego


3 ziela angielskie
3 ziarnka jałowca
2 liście laurowe

Olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Szynka z dzika duszona w warzywach

  • marynata1. Wszystkie przyprawy wkładamy do moździerza lub młynka (pomijając czosnek w plasterkach) i ucieramy na drobny pył. Następnie wsyp czosnek ,wlej oliwę i wymieszaj marynatę.
  • szynka z dzika2. Marynatą nacieraj mięso i pozostaw zamarynowane mięso na kilka godzin .
  • szynka3. Na dno garnka wlej pól szklanki oleju i włóż mięso obsmaz przez chwilę z każdej strony. Następnie podlej do połowy mięsa gorącą wodą i duś przez godzinę pod przykryciem.
  • szynka z dzika4. Po godzinie dodaj pozostałe przyprawy, obraną i startą na dużych oczkach seler.
  • szynka5. Przepłukaną i pokrojoną kapustę kiszoną (jeśli kapusta ma mało marchewki zetrzyj jedną i dodaj do potrawy) oraz jogurt naturalny.
  • szynka6. Wszystko dusimy jeszcze 1,5 godziny aż mięso zmięknie. a sos się zredukuje.
    Szynkę kroimy w plastry i podajemy z warzywami.

Porady

Jeśli pozostanie nam mięso to można zrobić smaczną zupę dodając ziemniaki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaboże narodzeniejałowiecmarynatadziczyznaodświętny obiaddzikwykwintny obiadprzepis_miesiąca1000szynka z dzikamyśliwyhubertusprzepis_z_olejem_rzepakowymmyśliwski obiadna świętego hubertararytasy

Komentarze

Podobne przepisy

Polędwiczka z warzywami w mleku kokosowym

Dodane przez: justi2401

Polędwiczka duszona z warzywami w mleku kokosowym

Delikatna, miękka i rozpływająca...

żeberka z dzika

Dodane przez: Kasja1986

Żeberka dzika duszone w winie marsala

Soczyste żeberka w lekko słodkim...

Halibut w szynce parmeńskiej z duszonymi warzywami i dipem musztardowym

Dodane przez: Futka

Halibut w szynce parmeńskiej z duszonymi...

Dzisiaj ryba w roli głównej w towarzystwie...

Schab z dzika

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Kotleciki z dzika w cebuli

Mięso z dziczyzny jest zdrowe i...

Szynka duszona z porem i młodymi warzywami

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Szynka duszona z porem i młodymi warzywami

Uduszone mięso jest kruche i bardzo...

Gotowe pyszne mięsko z warzywami na talerzu

Dodane przez: stokrotka13

Dzik z warzywami

Wyśmienity przepis dla osób lubiących...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE