Smaczna ,syta i gęsta zupa z dziczyzną jest doskonałym obiadem. Taki obiad z powodzeniem można podać na listopadowe święto myśliwych "Hubertus" A jeszcze lepiej smakuje ugotowana w kociołku na ognisku.
1 godz. 30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
ok 0,5 kg mięsa z dzika np. szynka, łopatka
2 litry wody
4 ziemniaki
2 marchewki
1 seler
200g kapusty kiszonej
liść laurowy
3 ziela angielskie
6 kulek jałowca
0,5 łyżeczka papryki słodkiej
0,5 łyżeczki papryki ostrej
3 łyżeczki suszonego czosnku
pół szklanki kaszy
sól i pieprz
100 gram masła 82%
Gulaszowa zupa z dzika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka włóż masło, mięso kroję na plastry obsmażam przez chwilę z każdej strony. Następnie zalej mięso gorącą wodą dodaj przyprawy, posiekaną kapustę kiszoną, obrane pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą na tarce obraną marchew i seler. Wszystko duszę przez pół godziny pod przykryciem.
2.Wyjmuję z zupy mięso, kroję je w kostkę.
3.Dodaję z powrotem mięso do garnka razem kaszą aby napęczniała. Dusze jeszcze przez pół godziny.
Komentarze