Duszone mięso w sosie własnym

4.43 (167 ocen)

  • 3 godz.

Duszone mięso z szynki w sosie własnym zdrowsza wersja tłustych sosów mącznych

  • 3 godz.

Składniki:

  • 5 kotletów z szynki około 1 cm grubości
    liść laurowy
    kilka kuleczek ziela angielskiego
    1/ 2 cebuli
    5 pieczarek
    2 łyżki sosu sojowego grzybowego
    pieprz, opcjonalnie sól
    zioła do wieprzowiny
    ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

4.43 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Duszone mięso w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z szynki myjemy osuszamy, posypujemy ziołami.
    Na patelnie wrzucamy rozdrobniony czosnek i dodajemy łyżkę oleju. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy kotlety i chwilę obsmażamy z obu stron.
  • 2. Przekładamy mięso do rondla zalewamy wodą tylko tyle by mięso było całkowicie zanurzone.

    Dodajemy liść laurowy ziele angielskie, sos sojowy,pokrojoną cebulę oraz pieczarki.

  • 3. Dusimy około 1.5 godziny dolewając wody w razie potrzeby.pod koniec duszenia możemy jeszcze doprawić do smaku pieprzem i solą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować