Szynka wieprzowo- drobiowa

3 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Gdy mnóstwo wędlin ugina, się na półkach sklepowych wypełnionych chemią omijam, je szerokim łukiem.
Teraz sama robię wędliny.
Dziś przedstawiam przepis na pyszną szynkę z dwóch różnych mięs, która jest przepyszna.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • Mus z kurczaka
    filet z piersi kurczaka – 700 g
    sól
    pieprz mielony – 1 łyżeczka
    śmietanka słodka 30% – 50 ml
    Szynka wieprzowa :
    szynka wieprzowa – 1,30 kg
    peklosól – 1,5 łyżeczki
    pieprz - 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Wędliny Szynki

Szynka wieprzowo- drobiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szynka wieprzowo- drobiowa 1. Filet drobiowy, pokroić w kostkę, przełożyć do blendera, zmiksować.
    Następnie dodać śmietankę, sól i pieprz, dobrze wyrobić.
  • Szynka wieprzowo- drobiowa 2. Szynkę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, dodać do musu z kurczaka, dodać przyprawy i sól peklową, dokładnie wymieszać.
    Przełożyć mięso do foliowego woreczka, dobrze ubijać za pomocą pałki do ucierania ciasta, zawijamy woreczek do środka.
  • Szynka wieprzowo- drobiowa 3. Mięso dociskami pokrywą ze sprężyną i odstawiamy na 24 godz. w chłodne miejsce.
    Po tym czasie bierzemy wysoki garnek, nalewamy wodę tak, aby poziom wody był wyższy niż poziom mięsa w szynkowarze.
  • Szynka wieprzowo- drobiowa 4. Wkładamy szynkowar do wody i parzymy przez 2 godziny, temperatura mięsa w szynkowarze powinna wynosić ok. 72°C.
    Po tym czasie szynkowar studzimy i wkładamy go na całą noc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Szynka Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować