Kiełbasa wieprzowo-drobiowa

4.48 (192 ocen)

Swojską kiełbasę robię często, rodzinka uwielbia domowe wyroby

Składniki:

  • 2.5 kg łopatki wieprzowej
    400 g fileta z kurczaka
    2 płaskie łyżeczki soli peklowej
    3 płaskie łyżeczki soli zwykłej
    3 łyżeczki majeranku
    4 ząbki czosnku
    1 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
    5 łyżeczek żelatyny
    1 łyżeczka miodu
    1 szkl wody
    120 cm osłonki białkowej
Wystaw ocenę:

4.48 (192 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Wędliny

Kiełbasa wieprzowo-drobiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso 1. Pół kilograma mięsa wieprzowego pokroić w paski, resztę zmielić w maszynce z siatką o dużych oczkach. Mięso drobiowe pokroić w paski.
  • Z przyprawami 2. Do mięsa dodać majeranek całą sól, połowę pieprzu i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Mięso 3. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 godzin w chłodne miejsce.
  • Żelatyna 4. Po upływie tego czasu żelatynę namoczyć w wodzie , dodać miód i pozostały pieprz, wymieszać i dodać do mięsa. Wyrabiać 10 minut.
  • Osłonki 5. W między czasie osłonkę przeciąć na 3 trzy części i namoczyć w zimnej wodzie. Zawiązać ciasno jeden koniec i napełnić mięsem tak żeby nie było w mięsie powietrza i zawiązać ciasno z drugiej strony. Odłożyć w chłodne miejsce na 12 godzin.
  • Parzy się 6. Po tym czasie włożyć do szerokiego rondla, zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć płomień do minimum. Parzyć w temperaturze 75- 80*C 2 godz. i 20 min.
  • Kiełbasa 7. Gotową kiełbasę wyjąć z wody i przed rozkrojeniem dobrze schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować