Kiełbasa wieprzowo-drobiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pół kilograma mięsa wieprzowego pokroić w paski, resztę zmielić w maszynce z siatką o dużych oczkach. Mięso drobiowe pokroić w paski.
2.Do mięsa dodać majeranek całą sól, połowę pieprzu i przeciśnięty przez praskę czosnek.
3.Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 godzin w chłodne miejsce.
4.Po upływie tego czasu żelatynę namoczyć w wodzie , dodać miód i pozostały pieprz, wymieszać i dodać do mięsa. Wyrabiać 10 minut.
5.W między czasie osłonkę przeciąć na 3 trzy części i namoczyć w zimnej wodzie. Zawiązać ciasno jeden koniec i napełnić mięsem tak żeby nie było w mięsie powietrza i zawiązać ciasno z drugiej strony. Odłożyć w chłodne miejsce na 12 godzin.
6.Po tym czasie włożyć do szerokiego rondla, zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć płomień do minimum. Parzyć w temperaturze 75- 80*C 2 godz. i 20 min.
7.Gotową kiełbasę wyjąć z wody i przed rozkrojeniem dobrze schłodzić.
Komentarze