szynka drobiowa - najprostsza (szynkowar)

  • wyświetlono: 25014 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 0

Delikatna, soczysta, jak to w przypadku fletu z kurczaka. Polecam domową szynkę dla wszystkich, również dla osób na diecie niskokalorycznej.

capri
  • 100min

Składniki

1 kg filetów z kurczaka
1 płaska łyżeczka soli peklowej (lub 3/4 łyżeczki soli kuchennej***)
1 łyżka przyprawy do kurczaka
2 - 3 ząbki czosnku (opcjonalnie)
2 łyżeczki żelatyny + 100 ml zimnej przegotowanej wody

Sposób przygotowania przepisu:

szynka drobiowa - najprostsza (szynkowar)

  • xxx1. Filety dokładnie umyć, osuszyć, poodcinać błonki. Mięso pokroić w kostkę, lekko rozklepać tłuczkiem.
  • xxx2. Jeśli używamy soli peklowej należy dodać ją do mięsa, dobrze wyrobić i odstawić w przykrytej folią misce na 24 godziny.
    ***Jeśli używamy zwykłej soli, należy również dodać ją do kurczaka, dobrze wyrobić i odstawić w przykrytej folią misce na 24 godziny.
  • xxx3. Po tym czasie żelatynę wymieszać z wodą, dodać przyprawę do kurczaka, wymieszać, szybko przelać do mięsa, dokładnie wyrobić aż całość będzie mocno klejąca.
    W przypadku mięsa ze zwykłą solą postępujemy dokładnie tak samo do końca procesu wytwarzania szynki.

    Mięso przełożyć do woreczka, wycisnąć powietrze spomiędzy jego kawałków.
  • xxx4. Następnie włożyć do szynkowara, ugnieść, uważając by nie rozerwać woreczka, zawiązać woreczek sznureczkiem bawełnianym, docisnąć sprężyną i zamknąć szynkowar, włożyć go do lodówki na 24 godziny.
  • 5. Po upływie tego czasu parzyć około 1,5 godziny w temperaturze 75 - 80 stopni, pamiętając by woda przez cały proces parzenia sięgała 2 cm powyżej poziomu mięsa. Następnie schłodzić do temperatury pokojowej, wsadzić do lodówki na kilka - kilkanaście godzin.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzudania_dla_urodyfilety drobioweszynkowardomowa szynkaszynka z kurczakaszynka z filetów

Komentarze

Podobne przepisy

Boczek peklowany z szynkowaru

Dodane przez: luna19

Boczek peklowany z szynkowaru

Pyszny boczek z szynkowaru

image-28y2joj

Dodane przez: Habibi Chi

Schab z szynkowaru

Kiedy mamy już dość wędlin z konserwantami,...

zrazy drobiowe w szynce szwarcwaldzkiej

Dodane przez: PolskaGotuje

zrazy drobiowe w szynce szwarcwaldzkiej

smakują bardzo dobrze

Drobiowa szynka z chrzanem, w galaretce

Dodane przez: Paulina Nosek

Drobiowa szynka z chrzanem w galaretce

Kto raz spróbuje domowej wędliny,...

Roladki drobiowe w szynce długo dojrzewającej z sosem tzatziki, czosnkową bagietką i brokułami.

Dodane przez: ekoKlaudia

Roladki drobiowe w szynce długo dojrzewającej

Pięknie wygląda, a jeszcze lepiej...

image-06ddlcg

Dodane przez: Habibi Chi

Rolada z szynkowaru

Im więcej wędlin w szynkowarze...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE