Szynka drobiowa w galarecie

4.5 (143 ocen)

  • 60 min

Przedstawiam kolejny przepis na smaczną i bardzo prostą w przygotowaniu szynkę - tym razem drobiową.

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa drobiowego (może być pierś, udko, mięso z kurczaka albo indyka)
    1 średniej wielkości marchewka
    1/2 zielonej papryki
    1 mała cebula
    ok 250 ml wody
    3 płaskie łyżeczki żelatyny

    Przyprawy:

    majeranek, sól, świeżo mielony pieprz, przyprawa do pieczeni, 2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Galareta Przystawki Wędliny Szynki

Szynka drobiowa w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obieramy marchewkę i cebulę, które następnie kroimy na małą kostkę. Kroimy również paprykę. Warzywa podsmażamy na maśle, oliwie lub oleju.
  • 2. Mięso drobiowe mielimy w blenderze (lub przepuszczamy przez maszynkę), doprawiamy do smaku podanymi przyprawami, wciskamy 2 ząbki czosnku i dokładnie wyrabiamy dłońmi.
  • krok po kroku 3. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy mięso i warzywa i gotując na małym ogniu cały czas mieszamy, aby nie powstał nam klopsik. Gdy mięso się już poddusi, a warzywa puszczą sok, zmniejszamy ogień maksymalnie i przykrywamy garnek pokrywką - musimy bardzo dokładnie ugotować mięso. Do żelatyny dodajemy 1 łyżkę zimnej wody i czekamy, aż napęcznieje, następnie zalewamy wywarem z mięsa, dokładnie mieszamy po czym wlewamy z powrotem do gara. Studzimy.
  • 4. Butelkę plastikową albo rondelek wypełniamy jednorazówką, przekładamy mięso razem z wodą, szczelnie wiążemy worek, przykrywamy papierem a następnie czymś ciężkim dociskamy od góry. Tak przygotowaną szynkę wkładamy do lodówki na parę godzin, aby całkowicie zastygła.

Porady

Z tą szyneczką można śmiało improwizować, dodawać lub redukować składniki, doprawiać wg gustu, robić różne kształty. Moja dzisiejsza jest w bardzo wiosennej, kolorowej wersji, z dodatkiem cebulki, zielonej papryki i marchewki w kształcie........... butelki :))) Jeżeli po zastygnięciu będzie się rozpadać, trzeba ją jeszcze raz podgrzać i dodać żelatyny. Ja tego nie zrobiłam, ponieważ to przez warzywa może się delikatnie kruszyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Szynka Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować