1 piers z kurczaka, o wadze 0,5 kg
2 kg boczku wieprzowego surowego
2 kg szynki wieprzowej lub łopatki
Skórki wieprzowe wycięte z boczku o wadze 3 kg
przyprawa uniwersalna, u mnie 3,5 łyżki, można dać sól zamiast przyprawy uniwersalnej
2 łyżki peklosoli
1 łyżka majeranku
4 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka czarnego pieprzu
3 łyżeczki pieprzu ziołowego
Duża szczypta gałki muszkatołowej
Po 1 listku laurowym na każdy słoik
Po 2-3 ziarenka ziela angielskiego na każdy słoik
1 szklanka wody zimnej i przegotowanej
Konserwa wieprzowo- drobiowa w słoiku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek, szynkę lub łopatkę oraz skórki pokrojone w paski zemleć a filet z kurczaka pokroić w kostkę. Połączyć.
Dodać sól peklową, przyprawe uniwersalna, pieprz, czosnek, majeranek,gałkę muszkatołową i wyrobić przez kilka minut.
Mięso przykryć i odstawić na kilka godzin lub na dobę.
Następnie dodać wodę i znów połączyć dokładnie.
Ja dodałam 1 szklankę wody ale sądzę, że z powodzeniem można dodać 2 szklanki.
Mięso nakładać w słoiki do połowy wysokości, dokładnie wypychając pęcherzyki powietrza.
Dodać listek, ziele i zakręcić słoiki.
Pasteryzować 1 godzinę i na drugi dzień powtórzyć pasteryzację.
Gorące słoiki odwrócić do góry dnem do wystudzenia.
2.Konserwa wieprzowo- drobiowa w słoiku
Z tej porcji mięsa otrzymałam 14 słoików 0,5 litrowych
Komentarze