Szybkie świąteczne paszteciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek i smażymy na niej drobno posiekaną czerwoną cebulę.
Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy do niej łyżkę cukru i czekamy aż zacznie się karmelizować, następnie dodajemy pieczarki, starte ząbki czosnku, sól oraz pieprz.
Kapustę odsączamy z zalewy, zalewamy szklanką świeżej wody, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie.
Po zagotowaniu wyciągamy przyprawy i porządnie odsączamy kapustę na sitku.
2.Pieczarki doprawiamy przyprawą grzybową do sosów i zup, pozostawiamy do ostygnięcia.
Farsz mielimy w maszynce, na najmniejszych oczkach.
Rozwijamy ciasto francuskie, rozkładamy równomiernie nadzienie pozostawiając po 1 cm czystego ciasta ze wszystkich stron.
Zwijamy jak roladkę i kroimy na niewielkie paszteciki.
3.Grzybowo - kapuściane ciasteczka rozkładamy na papierze do pieczenia i każde z osobna smarujemy pędzelkiem nasączonym odrobiną oliwy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez piętnaście minut.
Doskonałe jako samodzielna przystawka lub dodatek do barszczyku. ;)
Komentarze