Chrupiące świąteczne paszteciki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Paszteciki w drożdżowym maślanym cieście z podwójnym nadzieniem. Takie paszteciki idealnie uzupełnią świąteczne menu.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki pszennej typ 450
    50 g świeżych drożdży
    około 2 szklanki mleka
    1/4 łyżeczki soli
    2 łyżki miodu naturalnego u mnie leśny
    150 ml oleju
    200 g miękkiego masła
    Farsz 1:
    4 gicze z sarny
    Sól morska
    pieprz kolorowy
    Gałka muszkatołowa
    Sos Worcester
    Farsz 2:
    500 g kapusty kiszonej
    500 g mrożonych leśnych grzybów
    3-4 szalotki
    2 łyżki oleju rzepakowego
    Sól morska
    Pieprz ziołowy
    pieprz kolorowy
    Do posmarowania 2 żółtka rozmącone z 2 łyżkami mleka
    Do posypania mieszanka rozkruszonych orzechów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Paszteciki

Chrupiące świąteczne paszteciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz mięsny:
    do wrzącej wody wkładam gicze wsypuję ziarenka pieprzu. Przykrywam. Zmniejszam ogień i gotuję do miękkości, aż mięso będzie odchodzić od kości. Pod koniec gotowania solę. Zimne mięso oddzielam od kości. Mielę w maszynce do mięsa. Zmielone mięso przyprawiam do smaku, dolewam ciepły wywar spod mięsa. Dokładnie mieszam. Odstawiam do zastygnięcia najlepiej na noc.
  • paszteciki 2. Farsz 2:
    na oleju podsmażam pokrojone szalotki. Dokładam grzyby i kapustę. Mieszam, przykrywam i duszę na wolnym ogniu około 15 minut. Doprawiam do smaku, studzę.
  • paszteciki 3. W dzieży robota planetarnego umieszczam wszystkie składniki ciasta. Końcówką hak wyrabiam ciasto. Ciasto zdejmuję z haka, formuję kulę, przykrywam i pozostawiam do wyrośnięcia.
  • paszteciki 4. Wyrośnięte ciasto dzielę na porcje po około 200 g. Każdą porcję wałkuję na cienki, okrągły placek. Placki smaruję masłem, układam jeden na drugim. Ostatniego placka nie smaruję.
  • paszteciki 5. Z tak przygotowanego ciasta odcinam kawałek. Wałkuję podłużny placek. Przez środek układam farsz mięsny, na nim układam grzybowo-kapuściany. Brzegi ciasta zawijam do środka, zlepiam i formuję wałeczek. Układam zlepieniem do spodu.
  • paszteciki 6. Każdy wałeczek kroimy na kawałki równej wielkości.
    Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywam pozostawiam do wyrośnięcia.
  • paszteciki 7. Wyrośnięte paszteciki smaruję rozmąconym żółtkiem, posypuję orzechami. Piekę w nagrzanym piekarniku do 180°C około 20 minut na złoty kolor.
    Upieczone studzę na kratce.

Porady

Paszteciki można przygotować 1-2 dni wcześniej i podgrzać w nagrzanym piecyku przez 4-5 minut. Będą równie pyszne i chrupiące jak od razu po upieczeniu. Takie paszteciki idealnie smakują z czerwonym barszczykiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Grzyby leśne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować