Szybki chleb pszenno żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: drożdże pokruszyć, wymieszać z 1 szklanką ciepłej, przegotowanej wody. Do miski wsypać obie mąki, wymieszać, zrobić dołek, wlać drożdże. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia drożdży. Następnie dodać sól i miód, wyrobić ciasto tak by odstawało od ręki. Następnie dodać słonecznik, ponownie wyrobić. Przełożyć do formy wysypanej mąką żytnią, wyrównać wilgotną ręką, zrobić nacięcia(niekoniecznie). Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce by chlebek wyrósł. Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni, piec chleb 20 minut w tej temp. Następnie zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec jeszcze około 30 minut. Chlebek wystudzić na kratce.
Porady
1. Chleb musi dobrze wyrosnąć. U mnie ten czas to 2 godziny.
Komentarze