Szybki chleb pszenno żytni

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Chleb dla smakoszy domowego pieczywa. Proste wykonanie. Chleb smaczny i zdrowy i długo można go przetrzymać.

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma: 10 x25 cm
    Składniki:
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka miodu
    3 łyżki ziaren słonecznika
    1,5 szklanki mąki chlebowej typ 750
    1,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
    30 g świeżych drożdży
    Przegotowana woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Szybki chleb pszenno żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: drożdże pokruszyć, wymieszać z 1 szklanką ciepłej, przegotowanej wody. Do miski wsypać obie mąki, wymieszać, zrobić dołek, wlać drożdże. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia drożdży. Następnie dodać sól i miód, wyrobić ciasto tak by odstawało od ręki. Następnie dodać słonecznik, ponownie wyrobić. Przełożyć do formy wysypanej mąką żytnią, wyrównać wilgotną ręką, zrobić nacięcia(niekoniecznie). Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce by chlebek wyrósł. Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni, piec chleb 20 minut w tej temp. Następnie zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec jeszcze około 30 minut. Chlebek wystudzić na kratce.

Porady

1. Chleb musi dobrze wyrosnąć. U mnie ten czas to 2 godziny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować