Prosty chleb pszenno-żytni

4.49 (183 ocen)

  • 2 godz. 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bardzo prosty do przygotowania, domowy chlebek na śniadanie, na bazie suszonego zakwasu który jest dużym ułatwieniem, bo nie każdemu robienie zakwasu wychodzi.

Pszenno-żytni, o chrupiącej skórce i wilgotnym i puszystym środku.

Przepis na jeden bochenek godny wypróbowania. Polecam.

  • 2 godz. 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 35 dag mąki pszennej typ 550
    15 dag mąki żytniej typ 720
    1 torebka suszonych drożdży
    1 torebka suszonego zakwasu Dr.Oetker
    1 łyżka oliwy z bazylią
    1,5 łyżeczki soli
    ½ łyżeczki cukru
    ½ łyżeczki ziołowej przyprawy do chleba np. z kminkiem
    400 ml ciepłej wody
Wystaw ocenę:

4.49 (183 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Prosty chleb pszenno-żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Mąkę pszenną wymieszać z mąką żytnią oraz solą, przyprawą do chleba, cukrem , wsypać drożdze i suszony zakwas ,ponownie wymieszać, wlać łyżkę oliwy aromatyzowanej bazylią oraz ciepłą wodę, całość dokładnie wyrobić aż powstanie gładkie jednolie ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, po tym czasie ponownie krótko wyrobić, przełożyć do natłuszczonej masłem prostokątnej foremki (ja miałam ceramiczną ) do wypieku chleba ,wyrównać dłońmi zwilżonymi wodą, ponownie odstawić do wyrośnięcia.
    Piec w nagrzanym piekarniku do 200*c na grzaniu góra dół przez 45 minut, po wyjęciu z formy studzić na kratce.
    Najlepiej smakuje świeży po ostygnięciu z prawdziwym masełkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować