Szybki chleb pszenno-żytni z ziarnami

4.51 (166 ocen)

  • 35 min

Chleb który zawsze się udaje, łatwy w wykonaniu i dużo zdrowszy niż ten ze sklepu.

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki:
    Forma: 15x28 cm
    2,5 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki mąki żytniej
    20 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka soli
    1 płaska łyżeczka cukru
    2 łyżki oliwy
    2 łyżki ziaren słonecznika
    1 łyżka ziaren dyni
Wystaw ocenę:

4.51 (166 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Szybki chleb pszenno-żytni z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: drożdże wymieszać z cukrem i łyżką mąki pszennej oraz kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawić na chwilę. Następnie dodać pozostałe składniki oraz 1 szklankę ciepłej wody, wyrobić ciasto na jednolitą masę tak by ciasto odchodziło od ręki. Potem przełożyć do formy lekko natłuszczonej i posypanej mąką, wyrównać ciasto zwilżonymi rękami w zimnej wodzie, naciąć nożem. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Piec w temp. 180 stopni 40 minut.

Porady

do chleba można dodać jeszcze siemię lniane.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować