Szparagi zawijane w cieście filo, pierś z kurczaka w sosie porowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Sezonowy obiad: szparagi pieczone w cieście filo z parmezanem to pomysł na szybki i smaczny obiad. Do tego bardzo oryginalny. Świetnie komponują się. Piersią kurczaka w sosie porowym, dzięki której to danie nabiera charakteru.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 5 płatów ciasta filo (1 opakowanie)
    1 pęczek szparagów
    50 g rozpuszczonego masła
    tarty parmezan
    sól
    pieprz

    Kurczak w sosie:
    2 pojedyncze piersi z kurczaka
    mąka pszenna do obtoczenia
    1 por
    300g pieczarek
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    sól
pieprz
    1/2 szkl. Bulionu
    1 kubek śmietanki 18% lub 36%
    olej do smażenie
    1 łyżka masła do smażenia
    1/2 natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szparagi zawijane w cieście filo, pierś z kurczaka w sosie porowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić na filety, doprawić z obu stron. Obtoczyć w mące. Podsmażyć na tłuszczu z obu stron na złoto.
  • 2. Kostkę bulionową rozpuścić we wrzątku. Pora i pieczarki pokroić w plastry. Cebulę pokroić w kostkę.
  • 3. Podsmażone mięso zdjąć z patelni, dodać masło, Podsmażyć cebulę, pieczarki do odparowania wody, doprawić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojonego pora, podsmażyć całość chwilę. Dodać bulion i śmietankę, zagotować.
  • 4. Dodać mięso i dusić około 10-15 min. Dodać sok z cytryny, zagotować.
  • 5. szparagi: Każdy blat ciasta posmarować roztopionym masłem. Posypać parmezanem. Położyć jeden na drugi blat powtarzając kroki i pokroić całość na mniejsze kwadraty odpowiadające ilości szparagów.
  • 6. Każdy szparag zawinąć osobno w ciasto i ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia.
  • 7. Posypać parmezanem na górę.
    Piec w 190 stopniach góra-dół 11 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zielone szparagi Pierś z kurczaka Ciasto filo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować