Sezonowy obiad: szparagi pieczone w cieście filo z parmezanem to pomysł na szybki i smaczny obiad. Do tego bardzo oryginalny. Świetnie komponują się. Piersią kurczaka w sosie porowym, dzięki której to danie nabiera charakteru.
30 min
Dla 4 osób
Składniki:
5 płatów ciasta filo (1 opakowanie)
1 pęczek szparagów
50 g rozpuszczonego masła
tarty parmezan
sól
pieprz
Kurczak w sosie:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
mąka pszenna do obtoczenia
1 por
300g pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól pieprz
1/2 szkl. Bulionu
1 kubek śmietanki 18% lub 36%
olej do smażenie
1 łyżka masła do smażenia
1/2 natki pietruszki
Szparagi zawijane w cieście filo, pierś z kurczaka w sosie porowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić na filety, doprawić z obu stron. Obtoczyć w mące. Podsmażyć na tłuszczu z obu stron na złoto.
2.Kostkę bulionową rozpuścić we wrzątku. Pora i pieczarki pokroić w plastry. Cebulę pokroić w kostkę.
3.Podsmażone mięso zdjąć z patelni, dodać masło, Podsmażyć cebulę, pieczarki do odparowania wody, doprawić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojonego pora, podsmażyć całość chwilę. Dodać bulion i śmietankę, zagotować.
4.Dodać mięso i dusić około 10-15 min. Dodać sok z cytryny, zagotować.
5.szparagi: Każdy blat ciasta posmarować roztopionym masłem. Posypać parmezanem. Położyć jeden na drugi blat powtarzając kroki i pokroić całość na mniejsze kwadraty odpowiadające ilości szparagów.
6.Każdy szparag zawinąć osobno w ciasto i ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia.
7.Posypać parmezanem na górę.
Piec w 190 stopniach góra-dół 11 min.
Komentarze