SZPARAGI ZIELONE W CIEŚCIE FILO

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Jest to propozycja na zbliżający się sezon szparagowy. Chociaż trwa on krótko, to warto wypróbować podać to warzywo na różne sposoby. Zielone szparagi zapieczone w cieście filo wyglądają elegancko i smakują zarówno na gorąco, jak i na zimno. Danie jest łatwe i szybkie w wykonaniu. Polecam!

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 arkuszy ciasta filo
    10 szparagów zielonych
    5 łyżek masła
    140 g sera feta
    1 łyżeczka cukry
    1 łyżeczka soli

    Dekoracja:
    pokruszony ser feta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pieczeń Przekąski

Szparagi zielone w cieście filo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Obgotowujemy 3 minuty we wrzątku z dodatkiem cukru i soli. Przekładamy do lodowatej wody. Odcedzamy.
  • SZPARAGI ZIELONE W CIEŚCIE FILO 2. Roztapiamy masło. Arkusz ciasta filo smarujemy z obu stron masłem. Składamy na pół. Na brzegu krótszego boku rozsmarowujemy ser i układamy dwa szparagi tak, aby wierzchołki nieco wystawały. Pozostającym na dole ciastem przykrywamy szparagi (jakbyśmy przykrywali kołderką), a następnie zwijamy w rulon. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, uprzednio natłuszczonym masłem. Polewamy rulony pozostałym masłem.
  • SZPARAGI ZIELONE W CIEŚCIE FILO 3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok. 20 minut (do czasu, aż ciasto będzie złote). Danie przed podaniem możemy posypać pokruszonym serem feta i ziołami.

Porady

Ciasto powinno być dokładnie posmarowane masłem, aby nie było za suche.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Sery Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować