Kopułki ryżowe z soczewicą marchewka i kawałkami fileta kurczaka

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

proste danie ale odpowiednio doprawione podane orginalnie:)-smakuje wysmienicie!

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • 200 g białego ryżu
    2 marchewki
    150 g soczewicy zielonej
    1 cebula
    2 mniejsze filety z kurczaka
    1 ząbek czosnku
    1/2 łyżeczka słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki przyprawy curry
    szczypta kolendry
    sól i pieprz
    natka pietruszki
    - oliwa do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kopułki ryżowe z soczewicą marchewka i kawałkami fileta kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryz gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy.
    Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie wraz z zmiażdżonym czosnkiem .Następnie dodajemy drobno pokrojonego kurczaka, oprószonego solą i pieprzem.
    Gdy mięso się zrumieni wrzucamy przepłukaną w zimnej wodzie soczewicę, pokrojoną w plasterki marchewkę i całość dusimy ok.20, aż wszystkie składniki będą miękkie .
    Na koniec dodajemy posiekana natkę, oraz ostudzony ryż, przyprawiamy, mieszamy aż powstanie jednolite danie.
    Z dania formujemy kopułki i wykładamy na talerze, ja użyłam do tego łyżki gałkownicy,
    smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Soczewica Filet z kurczaka Marchewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować