Pierś z kurczaka w sosie orientalnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę, przyprawiamy obficie solą i pieprzem. Obsypujemy i obtaczamy w mące ziemniaczanej. Imbir i czosnek drobno siekamy. Papryczkę kroimy na pół i pozbywamy się pestek. Drobno siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Smażymy mięso, następnie dodajemy czosnek, imbir i papryczkę.
W kubku łączymy sos sojowy, miód, ocet, wodę i koncentrat pomidorowy. Taką mieszanką zalewamy usmażone już mięso, dusimy do zgęstnienia sosu i obtoczenia wszystkich kawałków kurczaka. Trwa to dosłownie kilka minut. Na koniec posypujemy ziarnami sezamu. Podajemy z ryżem i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Komentarze