Dorsz w sosie porowym

4.93 (212 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

O pozytywnym wpływie jedzenia ryb nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Dorsz jest rybą, która zawiera mnóstwo selenu, kwasy omega oraz witaminę B12, dorsz to również bogactwo witaminy D3. Ryba ta posiada wysoką wartość odżywczą i jest niskokaloryczna.
Dziś przygotowałam tą niezwykłą rybę w kremowym sosie porowym .Soczysta ryba w towarzystwie delikatnego pora i przepysznego sosu śmietankowego. Danie nie wymaga dużej ilości czasu i jest naprawdę pyszne.
Do dania idealnie pasuje puree ziemniaczane.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g fileta z dorsza
    2 duże pory
    200 g śmietanki 30%
    sól
    biały pieprz
    gałka muszkatołowa
    5 łyżek oleju
    1 łyżka masła
    2 łyżki mąki krupczatki
Wystaw ocenę:

4.93 (212 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Sosy

Dorsz w sosie porowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dorsz w sosie porowym 1. Filet z dorsza osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać białym pieprzem i solą. Następnie obtoczyć go w mące i na rozgrzanym oleju obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażoną rybę zdjąć z patelni, a tłuszcz wylać. (patelni nie myć)
  • Dorsz w sosie porowym 2. Z pora odciąć zielone części, umyć białą część dokładnie, aby nigdzie nie został piach. Białe części pora przekroić wzdłuż na pół i pokroić w cieniutkie półplasterki.
    Na patelni rozgrzać masło, wrzucić na nią pokrojony por przez pięć minut podsmażać ciągle mieszając.
  • Dorsz w sosie porowym 3. Następnie na patelnię wlać 1/2 szklanki wody i dusić pory pod przykryciem przez 10 minut. Następnie na patelnię wlać śmietankę i dodać przyprawy. Gotować aż śmietanka się zredukuje i zgęstnieje.
    Kiedy śmietanka jest już gęsta rybę dodać do sosu, ewentualnie doprawić. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować