Bardzo dobra szarlotka z orzechami włoskimi na kruchym, maślanym cieście. Jedno z najsmaczniejszych ciast, jakie ostatnio jadłam. Mięciutkie, pachnące, naprawdę polecam.
45 min
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
skórka z cytryny
1 paczuszka cukru wanilinowego
Warstwa orzechowa:
250 g orzechów włoskich mielonych
100 g cukru
20 g masła
90 g tartej bułki
1/8 l mleka( plus parę łyżek)
1 paczuszka cukru wanilinowego( lub jeśli mamy domowego z prawdziwą wanilią)
szczypta cynamonu
2 cl rumu
Warstwa jabłeczna:
750 g jabłek
60 g cukru
20 g masła
odrobinę soku z cytryny
łyżeczka cynamonu
2 cl rumu
50 g rodzynek
Szarlotka z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto zagnieść dość szybko, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
2. Jabłka pociąć na płatki i poddusić w garnku z cukrem, rumem, masłem, sokiem z cytryny i cynamonem. Poddusić aż jabłka będą miękkie, odcedzić wodę, a na końcu dodać rodzynki. Odstawić, aby trochę ostygło.
3. Na masę orzechową: zagotować w garnku mleko, cukier waniliowy, cukier, cynamon, rum, masło. Następnie wsypać orzechy i bułkę tartą. Jeśli masa jest za sucha dodać parę łyżek mleka. Odstawić do wystygnięcia.
4. Ciasto wyjąć z lodówki i 3/ 4 rozwałkować. Wyłożyć foremkę o średnicy 26 cm i utworzyć brzeżek, ponakłuwać widelcem. Najpierw wyłożyć warstwę orzechową, a następnie warstwę jabłeczną. Resztę ciasta rozwałkować i przykryć jabłka. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni 50-60 minut. Ciasto jest trochę pracochłonne, ale wysiłek naprawdę się opłaca.
Komentarze